Pređi na sadržaj

FAQ

Šta je bakterijska vaginoza?

Većina vagina s vremena na vreme ima miris i obično nema razloga za brigu. Ali ako je miris koji dolazi iz vašeg vaginalnog trakta jak i podseća na trulu ribu, to može biti znak bakterijske vaginoze ili BV. Bakterijska vaginoza je najčešća vaginalna infekcija koja izaziva neprijatan vaginalni miris, a pogađa čak jednu od četiri žene u Evropi. Žene u reproduktivnom dobu imaju najveći rizik od BV ali se možete zaraziti u bilo kom uzrastu. Iako je BV uzrokovan bakterijskom neravnotežom i ne smatra se polno prenosivom bolešću, ona može povećati rizik od dobijanja ozbiljnije bolesti, na primer hlamidije. Dobra vest je da se BV lako leči i sprečava prirodnim proizvodima koje možete kupiti u vašoj lokalnoj apoteci.

Šta je gljivična vaginalna infekcija?

Da li osećate svrab i iritaciju u intimnom predelu? Da li ste primetili gust, beli i grudvasti sekret? Da li osećate peckanje oko vaginalnog otvora kada odete u toalet? U tom slučaju, možete imati gljivičnu infekciju – i niste sami. Čak tri od četiri žene imaju gljivice bar jednom u životu dok mnoge žene pate od ponavljajućih infekcija. Na sreću, gljivične infekcije nisu opasne i većina se lako leči i sprečava proizvodima koje možete kupiti u lokalnoj apoteci.

Zašto je moja vagina suva?

Vaginalna atrofija. Ali menopauza nije jedini razlog zašto nivoi estrogena mogu pasti. Porođaj, dojenje, određena medicinska stanja i uzimanje oralne kontracepcije takođe mogu smanjiti estrogen i zauzvrat dovesti do suvoće vagine. U nekim slučajevima, suva vagina uopšte nije povezana sa estrogenom već sa preteranom higijenskom praksom. Bez obzira na to šta uzrokuje da se vaša vagina oseća kao pustinja Sahara, postoje bezbedni i efikasni tretmani koji mogu pomoći.