Pređi na sadržaj

Intimna higijena

Svakodnevna intimna higijena je jedan od ključnih faktora za prevenciju vaginalnih tegoba. Intimna regija ima specifičnu mikrobiološku floru, gde su dobre bakterije u ravnoteži sa drugim vrstama bakterija.

Mikroorganizmi koji žive u našim vaginama su osetljivi na antibiotike, sapune i druge jake hemikalije. Dobra vaginalna higijena treba da očuva i podrži dobre bakterije i da održi vaginalni pH koji je optimalan za njihov rast. Pošto je vaginlna higijena obično teška tema, mi smo napravili spisak smernica koje će Vam pomoći da bolje vodite računa o Vašoj intimnoj regiji.

Pranje Vaše vagine

Za dobru vaginalnu negu, možete oprati intimnu regiju jednom dnevno sa mlakom vodom ili blagom penom/rastvorom koji ne sadrži sapun, parfem ili boju, a koja je specijalno dizajnirana za upotrebu oko vagine. Više nije uvek bolje: češće pranje od jednom dnevno ili korišćenje sapuna ili šampona može da poremeti ravnotežu flore.ako adekvata tečnost za intimnu higijenu nije dostupna, bolje je koristiti samo vodu. Ako tuširanje ili kupanje niije moguće (kampovanje, duga putovanja i dr.) preporučuje se korisšćenje intimnih maramica koje ne sadrže sapune/losione, parfem ili jake hemikalije.

Prevecija i zdravstveni saveti

Vaginalna higijena nije samo pranje. Postoje mnogi faktori koji mogu da promene ravnotežu mikroba kao što su seksualna aktivnost, nošenje sintetičkog veša ili uklanjanje stidnih dlaka. Ne možemo uvek izbegavati te faktore, ali treba da ih budemo svesni kako bi vodili više računa o našem vaginalnom području kada je to potrebno. Postoje različiti načini za uklanjanje stidnih dlaka, a njihovi efekti se razlikuju. Ono što je većini zajedničko jeste da izazivaju svrab i iritaciju u intimnoj zoni. Skraćivanje je najmanje iritativna metoda uklanjanja dlaka. Ako se javlja iritacija, korišćenje prirodnog proizvoda koji ima umirujući efekat i hladi može da pomogne. Seksualni odnos može da promeni pH vagine i samim tim dovodi do neravnoteže bakterijske flore i zato je dobra ideja da perete intimnu regiju posle seksa. Izbegavajte nošenje sintetičkih pantalona ali nosite pamučni donji veš koji će omogućiti koži da diše. Najbolje je da spavate bez donjeg rublja. Kada se brišete nakon odlaska u toalet, uvek se obrišite od napred prema nazad, kako bi se izbeglo da crevne bakterije ulaze u vaginu. Tokom menstruacije, promeniti tampone, higijenske uloške ili.

Obratite pažnju na zdravlje vagine

Imajte na umu da Vaši hormone mogu imati snažan uticaj na Vašu vaginalnu floru. Infekcije i tegobe se javljaju čak i kod žena koje se dobro brinu o svojoj intimnoj regiji. Ako osećate bol, iritaciju ili svrab, trebalo bi da posetite svog lekara ili ginekologa.