Pređi na sadržaj

Intimna higijena da ili ne?

Pravilna intimna higijena povoljno utiče na naše reproduktivno zdravlje. Može smanjiti rizik od nastanka vaginalnih infkecija, ubrzati oporavak i sprečiti pojavu simptoma kao što su iritacija i sekret.

DA: Higijena intimne regije se preporučuje jednom dnevno.
Prilikom tuširanja potrebno je da koristite mlaku vodu ili blago sredstvo za intimnu higijenu, jednom dnevno.

NE: Upotreba sapuna
Sapun je alkalan i veoma agresivan za blagu i osetljivu kožu intimne regije. Uvek birajte prirodne proizvode za intimnu higijenu, koji ne sadrže parfeme, konzervanse, mirise i boje.

DA: Koristite intimne maramice ako niste u mogućnosti da se istuširate.
Naročito, tokom perioda letnjih meseci ili kada putujete.

NE: Nosite sintetički i uzak donji veš.
Sintetičke tkanine ne dozvoljavaju koži da diše, dovode do povećanja temperature i vlažnosti u intimnoj zoni. Uske haljine stvaraju trenje, koje može prouzrokovati znojenje kože. Kombinacija sintetičkog i uskog veša sa povećanjem toplote i vlage, stvara idealne uslove za razvoj vaginalne infekcije. Birajte prirodne materijale i izbegavajte usku odeću za duži vremenski period.

DA: Brišite se od napred ka pozadi.
Ukoliko se brišete od nazad ka napred, vrlo lako ćete preneti bakterije od anusa do vagine. Koristite toalet papir bez mirisa i boje, kako bi izbegli moguće iritacije.

NE: Koristite miris ili dezodorans za intimnu regiju.
Svaka vagina ima jedinstven miris i ukoliko nisu prisutne nikakve tegobe, miris ne bi trebalo da bude jak i neprijatan. Jak i neprijatan miris može biti jedan od znakova infekcije.

DA: Koristite umirujuće proizvode nakon uklanjanja stidnih dlaka.
Bilo da stidne dlake uklanjate brijačem, voskom ili kremom za depilaciju uvek hidrirajte kožu nakon procedure primenjujući prirodne, umirujuće proizvode u cilju sprečavanja iritacije intimne regije.

NE: Provodite ceo dan noseći isti donji veš, higijenski uložak ili tampon.
Higijenski ulošci i tamponi nisu namnjeni da se koriste duži vremenski period, naročito jer je menstrualna krv u direktnom kontaktu sa kožom. Slično je i sa sintetičkim rubljem koje sprečava kožu da diše, iritira je povećava rizik za razvoj infekcije. Preporučuje se menjanje uložaka i tampona na svaka 3 do 4 sata, neposredno pre odlaska u krevet i nakon ustanjanja.

DA: Tapkanje umesto trljanja.
Nakon tuširanja, koristite mek, čist peškir i tapkajte Vašu intimnu regiju nežno da biste je u potpunosti osušili.

NE: Koristite proizvode koji sadrže alergene ili iritanse.
Ovo se odnosi na losione, sprejeve, kupke za tuširanje i ostala sredstava za higijenu. Izbegavati proizvode koji u sebi sadrže mirise, boje, deterdžente, parabene i konzervanse.