Pređi na sadržaj

Razlika između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija su dve najčešće vaginalne tegobe. Dugi niz godina gljivična infekcija se bolje razume i lakše tretira nego bakterijska vaginoza, što je dovelo do zablude da su izmenjeni sekret, svrab i bol u intimnoj regiji uzrokovani Kandidom.

Bakterijska vaginoza je česta pojava kao i gljivična infekcija i pojavljuje se kod 1/3 žena. Tretira se na potpuno drugačiji način od gljivične infekcije. Da bi se pristupilo sa odgovarajući tretmanom potrebno je na osnovu simptoma utvrditi koja vrsta infekcije je u pitanju, bakterijska ili gljivična.

Bakterijska vaginoza ili Gljivična infekcija

Koja je razlika između bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije?

Različiti simptomi

Bakterijska vaginoza (BV) i gljivična infekcija se odlikuju izmenjenim sekretom, ali je uzgeld sekreta prilično drugačiji. Dok BV uglavnom izaziva redak, vodenast sekret, bele ili žute boje, sa posebnim mirisom na ribu, gljivična infekcija se razlikuje po gustom, belom sekretu koji podseća na sir, sa blagim mirisom.

Žene koje imaju kandidijazu uglavnom pate od veoma intenzivnog svraba i iritacije, a ređe se javlja bol tokom seksualnog odnosa i mokrenja. Koža vulve je roze ili crvene boje, ponekad sa belim naslagama koje se ne mogu otkloniti. Dok se iritacija i bol obično više pojavljuju kod bakterijske vaginoze, svrab se ređe viđa. pH vaginalne sredine je takođe različit kod bakterijske vaginoze i gljivične infekcije. Dok je normalan pH vagine kiseo, u BV postaje bazan, dok Candida nema uticaj na kiselost u vaginalnoj sredini. Ova razlika je osnova za najčešće testove za vaginalnu infekciju.

Dijagnostički

Nijedna od ove dve tegobe se ne smatra infekcijom, već poremećajem vaginalne flore. Međutim, razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije nisu uvek očigledne i ponekad se čak može mešti sa simptomima drugih, ozbiljnijih problema, tako da se preporučuje da se posavetujete sa Vašim ginekologom.

„Obe bakterijske vaginoze (BV) i gljivična infekcija karakteriše izmenjen sekret, ali izgled sekreta je prilično drugačiji.“

Različiti tretmani

Bakterijska vaginoza može da se tretira antibioticima, kao što je metronidazol ili sa prirodnim proizvodima i prebioticima koji bi obnovili ravnotežu vaginalne flore. Bakterijska vaginoza lečena antibioticima ima mnogo veći uticaj na korisnu mikrofloru kao i na dobre bakterije (laktobacile), a antibiotici mogu imati i dosadne, neželjene efekte. Kao rezultat toga, postoji visoka stopa recidiva ako se BV leči antibioticima.

Prirodni proizvodi su više usmereni na obnavljanje dobre vaginalne flore, ona ubija obe patogene (štetne) bakterije, kao i dobre bakterije. Slično tome, candida može biti tretirana sa antimikoticima ili proizvodom koji vraća ravnotežu i stimuliše prirodnu floru laktobacila u vagini. U slučaju da odlučite da koristite intimne proizvode, preporučljivo je da posetite svog lekara ukoliko simptomi potraju.

Naučite više o bakterijskoj vaginozi