Pređi na sadržaj

Uzroci vaginalnih infekcija

Ako ste ikada doživeli intimne tegobe kao što su sekret, svrab, peckanje, bol ili neprijatan miris, verovatno ste patili od vaginalne infekcije ili vaginitisa. Najčešće infekcije su bakterijska vaginoza i sor (gljivična infekcija), obe se smatraju disbalansom vaginalne flore.

Bakterijska vaginoza može biti prepoznata po peckanju i bolu u intimnoj regiji i retkim sivim ili belim sekretom sa karakterističnim mirisom poput ribe. Gljivična infekcija je najpoznatija po svrabu i iritaciji vaginalne regije, kao i gustom belom sekretu, koji se najčešće se opisuje kao sličan siru.

Šta izaziva vaginalnu infekciju?

Neravnoteža vaginalne flore je jedan od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija. Kada se smanjuje broj dobrih bakterija koje žive unutar vagine, loše bakterije i gljivice počinju brzo da rastu, izazivajući nelagodu i infekciju.

Neravnoteža se može desiti ili nakon upotrebe antibiotika, zbog hormonalnih promena, posle upotrebe higijenskih proizvoda kao što su sapun, primena kupke za tuširaje ili losiona, ili čak posle upotrebe intimnih proizvoda, uključujući vaginalne sprejeve i kondome.

„Neravnoteža vaginalne flore je jedan od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija.“

Vaginalne tegobe se takođe mogu javiti zbog iritanasa i alergena prisutnih u deterdžentima za pranje veša ili omekšivača koji se koriste, a ponekad čak i iz hemikalija koje se koriste za bojenje odeće. Sintetski donji veš može izazvati iritaciju i potencirati rast gljivica,kao I ulošci koji sadrže mirise i boje. Rezultat može biti prekomerni rast bakterija , što dovodi do bakterijske vaginoze ili gljvične infekcije. Tegobe takođe mogu biti uzrokovane seksualno prenosivim infekcijama.

Uticaj hormona

Još jedan važan faktor koji može da utiče na zdravlje Vaše vagine je hormonalni status. Smatra se da promene u nivoima hormona imaju uticaj na razvoj vaginalne infekcije. To takođe može izazvati i druge probleme.

Nivo estrogena može da padne pred menstruaciju, tokom trudnoće ili dojenja ali i tokom menopauze. Ovo smanjuje prirodno podmazivanje zidova vagine , čineći vaginu suvom i sklonim oštećenju prilikom penetracije. To dovodi do pojave bola tokom seksualnog odnosa, upale i tegoba.

Ako osetite simptome kao što su sekret, neprijatan miris, bol, svrab, peckanje ili osetljivost, obratite se svom lekaru da biste dobili odgovarajuće lečenje i sprečili dalje komplikacije.