Pređi na sadržaj

Da li hrana koju jedem utiče na zdravlje moje vagine

Balansirana ishrana je važna za svaki aspect vašeg zdravlja. Vašem telu su potrebni određeni nitritijenti da bi funkcionisalo optimalno. Loša ishrana može uticati na zdravlje vagine, I može učiniti da budete podložniji uobičajenim problemima povezanim sa slabim imunim sistemom. Ono što jedete I pijete takođe može uticati na pH vrednost vaše vagine I može doprineti nivou vlažnosti, odnosno suvoće. Ukoliko ste dijabetičar ili imate neke zdravstvene probleme koji su podložni uticaju onoga što jedete, kao što je gojaznost ili alergije na određene tipove hrane, bitno je proveriti šta bi trebalo da uključite ili uklonite iz svoje ishrane sa vašim lekarom.

Koje namirnice su dobre za zdravlje moje vagine?

Za vaše opšte zdravlje, uključujući I efikasno funkcionisanje vaše vagine, najbolja je raznovrsna I balansirana ishrana. Kao osnovno pravilo, treba pratiti smernice koje preporučuju ishranu bogatu vlaknima, proteinima I esencijalnim nitritijentima, kao što su vitamini, minerali, I masne kiseline. Trebalo bi izbegavati, ili veoma ograničiti, procesuirane, I masne, šećerne ugljene hidrate u vašoj dnevnoj ishrani. Nutricionisti često preporučuju da jedete hranu “u duginim bojama”, što znači, da bi trebalo uključiti hranu različitih boja, npr. Od crvenih papričica do plavih borovnica.Ovo je zbog toga što prirodna boja određene hrane “odaje” nivo određenih nutritijenata, tako da konzumacija šarenolike hrane pruža dobar varijetet esencijalnih vitamina I mineral, I održava vašu ishranu interesantnom I balansiranom.Povrće, uključujući I mahunarke, kao što su sočivo I pasulj, žitarice kao kinin I ovas, orašasti plodovi I semenke su dobri biljni izvori vlakana, protein I esencijalnih nutritijenata.

Napomena o šećeru

Konzumiranjem svežeg voća obezbeđujete unos vitamina I mineral, a najbolji je način snabdevanja šećerom. Prerađeno ili konzervisano voće kao I voćni sokovi, samo stvaraju skok nivoa šećera u organizmu, jer se šećer brzo apsorbuje u krvotok. Kada jedete voće, sa korom (kada je to moguće) vlakna I druge hranljive supstance pomažu u sporom otpuštanju šećera u krvotok, što znači da će Vam nivo šećera biti stabilan. Manje je verovatno da će nivo šećera brzo skočiti a onda naglo pasti. Neki lekari smatraju da šećer pogoršava gljivične probleme. Ukoliko imate probleme sa gljivičnim infekcijama, najbolje je ograničiti količinu šećera u Vašoj ishrani.

Pet namirnica koje poboljšavaju vaginalno zdravlje

Jogurt sa živim ili aktivnim dobrim bakterijama, kao što su laktobacili, može doprineti održavanju zdrave, blago kisele sredine vagine

Soja je odličan izvor proteina I drugih hranljivih materija kod vegana, ali I fitoestrogena koji imaju funkciju lubrikacije vagine za njeno normalno funkcionisanje. Izbegavajte proizvode od soje koji imitiraju oblike mesa npr: soja burgeri, soja slanina itd. Ovi oblici soje su preterano prerađeni, puni soli I nezdravih aditiva.

Avokado sadrži puno vitamina I minerala, kao što je vitamin E koji pomaže u vaginalnoj funkciji vlaženja

Bademi, drugi orašasti plodovi I semenke, imaju visok sadržaj cinka koji je koristan u Vašoj ishrani. Cink je važan mineral za produkciju hormona I pridonosi jačanju imunog sistema

Hrana za izbegavanje

Previše jedne vrste namirnica, čak I voća, nije dobra ideja. Ciljajte na raznosvrsnost I ravnotežu u ishrani. Visoko prerađena hrana ima visok sadržaj soli, masnoća I šećera; preterano konzumiranje alkohola I cofeina treba izbegavati. Opšte pravilo: hrana koja je dobra za Vaš ceo organizam je dobra I za Vašu vaginu takođe.

Pijte dosta vode. Mnoge žene ne poiju dovoljno vode. Adekvatna hidracija je veoma važna za zdravlje vagine. Alkohol dehidrira organizam I kovertuje šećer -obazrivo ga konzumirajte. Zamenite drugi kapućino ili času belog vina za čašu vode ili za šolju čaja bez kofeina. Osetićete korist.