Pređi na sadržaj

Vaginalna gljivična infekcija

Mnoge vaginalne tegobe mogu da se manifestuju kao sor, takođe poznat kao vaginalna gljivična infekcija ili infekcija kandidom. Vaginalnu gljivičnu infekciju izaziva Candida albicans, mikroorganizam koji se uobičajeno nalazi na našoj koži i sluzokoži. Međutim, kada vaginalna flora biva poremećena (upotrebom antibiotika, intenzivnim pranjem, suvoćom vagine i dr.) ili zbog drugih faktora (kao što su hormonalne promene), kandida može da preraste i da izazove tegobe kao što su svrab, iritacija, bol i pojačan sekret. Ovo se označava kao vaginalna gljivična infekcija. Neke žene su sklonije nastanku vaginalne gljvične infekcije u odnosu na druge.

Simptomi vaginalne gljivične infekcije

Glavni simptomi vaginalne gljivične infekcije su:

  • vaginalni svrab i iritacija
  • neobičan sekret, beo i gust, često se opisuje kao sir
  • crvenilo i upala
  • vaginalni bol, naročito tokom ili nakon seksualnog odnosa

Važno je napraviti razliku između vaginalne gljivice i bakterijske vaginoze. Iako ova dva problema mogu imati slične simptome, prepisana terapija se prilično razlikuje.

Kako treba lečiti vaginalnu gljivičnu infekciju

U velikoj većini slučajeva, gljivica se ne smatra infekcijom, ali može se smatrati neravnotežom vaginalne flore, tako da se obično tretman ne odnosi na muške partnere. Kandida se lako leči antimikoticima, iako njihov efekat ne sprečava ponavljanje vaginalne gljivične infekcije. Prirodni proizvodi, umesto antibiotskog pristupa smatraju se dugoročnim rešenjem, zato što dovode do optimiziranja vaginalne flore, pomažu da se izbori sa vaginalnom gljivičnom infekcijom i mogu da se koriste kao mera prevencije za držanje kandidijaze na odstojanju. Infekcija ponekad može izazvati osetljivost i bol i neprijatan osećaj. Postoje proizvodi koji mogu olakšati vaginalni svrab i iritaciju u intimnoj regiji (sprejevi, kreme, gelovi) ali koji sami ne tretiraju uzrok svraba. Ovi proizvodi mogu da se koriste kao dodatak primarne terapije. Ako simptomi ne idu na bolje posle nekog vremena, razgovarajte sa svojim lekarom ili ginekologom.

Kako sprečiti vaginalnu gljivičnu infekciju

Vaginalni sor je često ponavljana infekcija: neke žene su sklonije nego druge. To može biti zbog njihovog hormonalnog nivoa. Simptomi su odgovorni za sor češće se javljaju u određenom period mesečnog ciklusa, kao i tokom trudnoće i dojenja. Da bi sprečile ponavljanje tegoba, žene koje su posebno sklone vaginalnim gljivičnim infekcijama, trebalo bi da razmotre korišćenje vaginalnog gela koji stimuliše korisnu vaginalnu floru i sprečava prekomerni rast gljivica u redovnim intervalima ili u danima koji prethode njihovom velnerabilnom periodu.

„Kandida se lako leči antimikoticima, iako njihov efekat ne zaustavlja ponavljanje vaginalne gljivične infekcije.“