Pređi na sadržaj

Kako lečiti bakterijsku vaginozu

Bakterijska vaginoza ili BV je jedan od uzroka vaginalnog sekreta i mirisa zbog čega žene traže medicinsku pomoć. Ovo se dešava zbog neravnoteže vaginalne flore, što rezultira prekomernim rastom “loših” bakterija. Pored neugodnih simptoma, ako se ne leči, BV može povećati rizik od dobijanja SPB kao što su HIV ili herpes. Takođe povećava rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja ako se desi tokom trudnoće, a žena sa BV češće dobija infekciju nakon karličnih procedura kao što su carski rez ili histerektomija. To su samo neki od razloga zašto je toliko važno da se bakterijske vaginoze leče odgovarajućim lekovima pre nego što dođe do pojave komplikacija.

Kako se dijagnostikuje BV?

Podrazumeva se da, ako ste primetili promene u sekretu, neprijatan miris poput ribe, svrab, peckanje ili druge vaginalne tegobe, trebalo bi da posetite svog lekara ako problemi i dalje postoje. Ne stidite se – što više informacija možete dati svom lekaru, lakše će biti za njega/nju da pravilno postavi dijagnozu.

Vaš lekar može da izvrši pregled karlice, gde će moći vizuelno da pregleda vaginu i cerviks. Vaš lekar može da uzme uzorak (sa štapićem) sa vaginalnog zida da proveri mikroskopske znakove za određene infekcije. Ovaj postupak nije bolan, iako može biti malo neprijatan, tako da možete da odahnete i opustite se što je više moguće.

Drugi test koji Vaš lekar može da obavlja se zove test – kap kalijum hidroksida pomeša sa uzorkom sekreta. U slučaju bakterijske infekcije, osetiće se miris ribe, koji potvrđuje dijagnozu. Još jedan znak koji može da potvrdi dijagnozu je vaginalni Ph čiji je nivo veći od 4,5.

Lečenje bakterijske vaginoze

Oko 30%infekcija se reše same, zahvaljujući našim odbrambenim mehanizmima. Međutim, ako simptomi koje smo gore spomenuli ne prolaze za nekoliko dana, neophodna je odgovarajuća terapija, naročito tokom trudnoće. Iako postoje ne antibiotski lekovi, Vaš lekar će najverovatnije prepisati antibiotike za terapiju BV.

Najčešće antibiotski režim uključuje:

  • Metronidazol* tablete ili vaginalni gel
  • Klindamicin** tablete, vaginalna krema ili vaginalne supozitorije
  • Tinidazol* tablete

* Izbegavajte korišćenje alkohola tokom terapije antibioticima i do 24h nakon poslednje tablete kako bi se sprečila mučnina ili bol u stomaku.

** Klindamicin krema i vaginalne supozitorije mogu oslabiti lateks kondoma i dijafragmu još 5 dana posle upotrebe.

Pored spomenutih sporednih efekata, antibiotici mogu poremetiti vaginalnu floru, što može dovesti do gljivične infekcije ili do ponavljanja BV. Obnovite Vašu povoljnu vaginalnu floru (laktobacile) tokom ili nakon završene atibiotske terapije korišćenem prebiotika koji stimulišu rast dobrih bakterija i održavaju vaginu zdravom i uravnoteženom.

Alternativa antibioticima je korišćenje prirodnih proizvoda, koji obnavljaju pH vagine, imaju malo ili nimalo neželjenih efekata i podstiču rast dobrih bakterija kako bi ponovo uspostavili ravnotežu flore u vaginalnoj sredini.