Pređi na sadržaj

Da li je parenje I ispiranje dobro za vašu vaginu?

Vaginalno parenje, poznato I kao Yoni parenje, je drevni običaj gde žena čučne ili sedne preko kipuće vode koja sadrži razne biljke poput ruzmarina, mugvorta, bosiljka I pelvina. Parenje je ritual koji čisti I pruža energiju, I pomaže dobrom balansu ženskih hormona. Doktori imaju pomešana osećanja kad je u pitanju efikasnost ručnog čišćenja vagine ispiranjem ili korišćenje drugih tehnika, kao što je parenje. To je zato što je vagina veoma sposobna da čisti samu sebe, I svaki agresivni način čišćenja može naneti više štete nego koristi. Među ženama jako popularan sajt glumice Gvinet Paltrou je dao pozitivne kritike u vezi sa koristima parenja, ali mi nismo ubeđeni, evo I zašto:

Da li je vaginalno parenje vredno rizika?

Mi ne mislimo tako.

Para je veoma vrela, često toplija od temperature ključanja!Rizik od opekotina po vašu vulvu I vaginalno tkivo je veoma visok. To bi bilo izuzetno bolno I neprijatno, I moglo bi voditi drugim problemima, kao što je infekcija koja može nastati na mestu opekotine.Osim potencijalne štete po vulvu, ostatak perineuma, uključujući anus I uretru mogu biti oštećeni parom. Ovo bi bilo jako bolno, I moglo bi voditi jos većim komplikacijama.

Čišćenje vagine parom može biti isušujuće, a ovo uzurpira prirodan balans vaginalnih bakterija. Vaginalna suvoća je neprijatna, a disbalans vaginaolne flore može voditi mikropskim problemima, kao što su otok, svrab I iritacija, bakterijski vaginozis ili gljivične infekcije

Tvrdnje o balansiranju hormona ne deluju verodostojno. Hormoni se ne proizvode u vagini ili materici I nije verovatno da bi para stigla do jajnika I uticala na hormone koji se tamo proizvode

Efikasnost pare kao “čistača materice” je takođe pod znakom pitanja. Para koja ulazi u vaginu teško da može da stigne do materice, a I flora materice bi svakako trebalo da ostane netaknuta, a ne očišćena.

Da li je ispiranje bolja opcija?

Žene koje koriste ručni tuš za pranje vulve, mogu je time ispirati bez obzira da li su toga svesne ili ne.Ispiranje nije neophodno, jer je vagina jako dobra u održavanju sopstvene higijene. Uprkos tome postoje situacije u kojima bi bilo korisno koristiti posebno dizajnirane vaginalne irigatore.

Ne preporučujemo svakodnevno korišćenje vaginalnog irigatora. Preporučljivo je nežno ispirati vaginu nakon ciklusa ili seksualnog odnosa. Nema potrebe za češćim ispiranjem od toga

Postarajte se da izaberete prirodnu, blagu tečnost za ispiranje, I ergonomski dizajn, kao kod Multi-Gyn vaginalnog irigatora. Uvek budite pažljivi kada stavljate nešto u svoju vaginu, budite opušteni, I smestite se udobno pre nego što započnete.