Pređi na sadržaj

Bakterijska vaginoza i trudnoća

Trudnoća je period promena i očekivanja. Naše telesne funkcije se fokusiraju na novi život u nama i pripremaju nas za rađanje, dojenje i brigu o deci. Iako to može biti prijatno, daleko je od bezbrižnog perioda. Brze promene, uključujući promenu u nivou naših hormona, mogu da dovedu do raznih tegoba i bolova. Kao što stvaraju problem kod nas, različite bolesti i infekcije mogu uticati na našu trudnoću, razvoj naše bebe ili porođaj. Na primer, bakterijska vaginoza u trudnoći je povezana sa nekim ozbiljnim posledicama i zato je treba tretirati čim se dijagnostikuje.

Šta je bakterijska vaginoza?

Bakterijska vaginoza je jedna od najčešćih vaginalnih tegoba. Ona je izazvana poremećajem ravnoteže mikroba vagine i mogu izazvati blage do ozbiljne simptome, kao šti su beli ili sivi vodenasti sekret, neprijatan miris koji podseća na ribu, iritacija i bol u vaginalnom području.

Iako su ovi simptomi neprijatni, oni nisu opasni po život i u većini slučajeva mogu se lako lečiti antibioticima ili prirodnim proizvodima kako bi se povratila ravnoteža vaginalne flore. Međutim, bakterijska vaginoza može imati teže posledice tokom trudnoće, uključujući i rizik od prevremenog porođaja. Iz tog razloga, trudnice treba odmah da se obrate lekaru ako posumnjaju da imaju bakterijsku vaginozu.

„Bakterijska vaginoza u trudnoći je povezana sa nekim ozbiljnim posledicama i zato je treba lečiti čim se dijagnostikuje.“

Kako lečiti bakterijsku vaginozu u trudnoći?

Upotreba lekova u trudnoći je veoma ograničena i treba se uvek konsultovati sa lekarom ili babicom. Ponekad, lekovi se neće koristiti zbog njihovih potencijalnih rizika za bebu, ali najčešće će se izbeći iz prostog nedostatka dokaza da rizik ne postoji.

Bakterijska vaginoza može da se tretira sa antibioticima, kao što je metronidazol, koji se često izbegava tokom trudnoće. Alternativa je korišćenje prirodnih proizvoda, koji će ponovo uspostaviti pH vagine i omogućiti dobrim bakterijama da ponovo uspostave ravnotežu flore u vaginalnoj sredini. Neki od ovih proizvoda se mogu koristiti tokom trudnoće, zato što je svaka žena i svaka trudnoća različita, dok o terapiji treba porazgovarati sa Vašim lekarom ili babicom.