Pređi na sadržaj

Poseta ginekologu

Posete ginekologu su normalni deo života žene. U reproduktivnom periodu, žena bi trebalo da vidi svog ginekologa onoliko često koliko je to potrebno. Trudnice, s druge strane, treba da imaju redovne lekarske preglede. Ako imate tremu pred ginekološki pregled ili se pripremate za prvu posetu, pogledajte listu situacija koje možete da očekujete prilikom posete ginekologu.

Medicinska istorija

Prvo, lekar ili medicinksa sestra će vam postaviti niz pitanja kako bi se utvrdila vaša medicinska istorija što je tačnije moguće. Ovo će obuhvatiti pitanja o vašem opštem zdravlju, svim hroničnim i genetskim bolestima, kao i načinu života i navikama poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Oni će takođe pitati o vašem menstrualnom ciklusu, kada ste imali prvu menstruaciju, da li su vaši ciklusi redovni i da li imate grčeve tokom krvarenja. Pitanja će obuhvatiti i to da li ste ikada imali SPB, sve prethodne terapije i da li ste koristili kontraceptivna sredstva. Ne stidite se – sve informacije koje delite sa vašim lekarom su poverljive i pomažu da se stvori preciznija slika o vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate bilo kakvih pitanja, sada je pravo vreme da ih postavite.

Ginekološki pregled

Rećiće vam da skinete donji veš, sednete na krevet i stavite noge na odgovarajuće naslone, tako da su raširene, dozvoljavajući lekaru da uradi pregled vaše intimne regije. Duboko udahnite i udobno se smestite – najvažnija stvar je da se opustite. Na taj način će pregled biti manje neprijatan i bezbolan.

Sam pregled se sastoji od spoljašnje vizuelne inspekcije i stavljanja spekuluma (metalni alat koji otvara vaginu i održava je otvorenom tokom pregleda). Lekar će ručno pregledati vaginu, matericu i jajnike, nakon čega će se uzeti vaginalni ili cervikalni bris. Bris može da pruži detaljniji uvid u zdravlje vagine I grlića materice.

Papanikolau test

Pregled može uključivati Papanikolau test koji može otkriti potencijalne prekancerozne i kancerozne promene u grliću materice. Lekar će uzeti bris iz vašeg grlića materice, koji će kasnije analizirati pod mikroskopom kako bi tražio bilo kakve abnormalnosti.

Testiranje SPB

Sve seksualno aktivne žene treba redovno da se testiraju na SPB (seksualno prenosive bolesti) – neki od ovih testova se obavljaju preko vaginalnog brisa, dok drugi zahtevaju testiranje krvi.

Na kraju, vaš lekar bi trebao da vam objasni rezultate nekih testova koje ste radili, propiše odgovarajuću terapiju i objasni tok terapije i koje promene životnog stila treba da učinite (privremeno ili trajno). Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga, ne ustručavajte se da pitate.