Pređi na sadržaj

Sve što treba da znate o bakterijskoj vaginozi

Da li ste ikada primetili čudan miris iz Vašeg intimnog područja? Jak, miris poput ribe, zbog kojeg ste se osećali malo neprijatno? Ovo može biti zbog bakterijskog disbalansa takođe poznatog kao bakterijska vaginoza (BV).

Embedded YouTube video player thumbnail

Šta izaziva bakterijsku vaginozu?

Bakterijske vaginoze su rezultat preteranog rasta neke od bakterija u Vašoj vagini. Normalno, zdravi laktobacili dominiraju u odnosu na bakterije u vagini, ali ako se BV razvija, druge neželjene bakterije počinju prekomerno da rastu u odnosu na laktobacile.

Tačan uzrok ovog preteranog rasta nije poznat, ali postoje neki faktori koji mogu povećati rizik kao što je seksualna aktivnost. Međutim, važno je naglasiti da BV takođe može da se javi u odsustvu seksualne aktivnosti. Stoga se, bakterijska vaginoza ne smatra seksualno prenosivom bolešću (SPB).

Simptomi

Sledeći simptomi bi mogli da ukazuju na bakterijsku vaginozu:

  • Neprijatan miris na ribu (koji može biti intenziviran nakon odnosa)
  • Redak sivkasto beli vaginalni sekret

Manje uobičajeni simptomi su peckanje tokom mokrenja i vaginalni svrab.

„Tačan uzrok ovog preteranog rasta je nepoznat, ali postoje neki faktori koji mogu povećati rizik kao što je seksualna aktivnost.“

Infographic: Sve o BV

Kako lečiti bakterijske vaginoze?

Za većinu žena, bakterijska vaginoza je bezopasna, ali može biti veoma neprijatna. Terapija se obično svodi na ublažavanje simptoma. Najčešći oblik lečenja bakterijskih vaginoza su antibiotic, bilo da su prepisani kao tablete da se uzimaju oralno ili kao proizvod za vaginalnu primenu. Za većinu žena ovo je efikasan tretman, ali može izazvati neželjena dejstva kao što su mučnina i povraćanje. Konzumiranje alkohola u kombinaciji sa antibioticima može povećati ozbiljnost nuspojava.

Druga uobičajena terapija je korišćenje proizvoda za intimnu negu koje možete kupiti u apoteci ili drogeriji. Većina ovih proizvoda radi na obnavljanju vaginalnog pH nivoa. Uvek proverite da li koristite prirodan proizvod za terapiju bakterijske vaginoze, kao i obnavljanje vaginalne flore, koje pomaže da se spreče buduće infekcie.

Bakterijska vaginoza tokom trudnoće

Tokom trudnoće, bakterijske vaginoze mogu u nekim slučajevima da povećaju rizik od komplikacija kao što su prevremeni porođaj ili pobačaj. Ako ste trudni i imate simptome koji su u vezi sa bakterijskom vaginozom, obratite se svome lekaru.

Naučite više o bakterijskoj vaginozi