Pređi na sadržaj

Intimna higijena – manje je više

Možda ste čuli da loša intimna higijena može izazvati više štete nego da se higijena uopšte ne vrši. To može zvučati kao preterivanje, ali je to apsolutno tačno. Loše higijenske navike mogu na štete Vašem vaginalnom zdravlju, tako da treba da se uverite da razumete i pratite neke od osnovnih principa koji određuju pravilnu intimnu higijenu.

Nije retka pojava da žene prouzrokuju štetu svom intimnom zdravlju jednostavno misleći da se pravilna intimna higijena zasniva na pravilu “što više, to bolje”. Pogledajte zašto je manje više kada je u pitanju briga o Vaši intimnim delovima.

Zaštitni mehanizmi našeg tela

Ljudsko telo je napravljeno da bude u ravnoteži. Naše celo telo je povezano, stvarajući veoma složen mehanizam zasnovan na preciznim i osetljivim principima održavanja ravnoteže kako bi efikasno funkcionisalo i ostalo zdravo. To je razlog zašto je vagina domaćin milionima bakterija, koje žive mirno u savršenoj ravnoteži, ne dovodeći do problema.

To je tako sve dok odnos dobrih i loših bakterija nije ugrožen. Kada se smanjuje broj dobrih bakterija, loše bakterije počinju obilno da rastu. Prekomeran rast loših bakterija dovodi do infekcija kao što je bakterijska vaginoza koja se manifestuje neprijantim simptomima, odnosno sekretom, mirisom poput ribe, peckanjem, svrabom i iritacijom. Da bi se zaustavila infekcija, treba da preokrenemo proces – smanjiti broj loših i stimulisati rast dobrih bakterija.

„Važno je imati na umu da je koža koja pokriva intimnu regiju tanka i veoma ostljiva. Svaka vrsta grubog postupanja, kao što su preterano pranje, trljanje, trenje ili jaki deterdženti mogu izazvati iritaciju i infekciju.“

Kada je u pitanju zaštitna uloga kože, važno je razumeti strukturu kože i kako se može oštetiti. Površina naše kože je prekrivena zaštitnom barijerom. Ova prepreka je glavna odbrambena kapija koja štiti unutrašnjost našeg tela od iritacije i infekcije.

Zaštitna barijera može lako da se ošteti pomoću jakih deterdženata i običnog sapuna. Ovi proizvodi skidaju površinski sloj, ostavljajući kožu nezaštićenom i otvorenom. To je zato što korišćenje neprikladnih proizvoda za pranje ili prečesto pranje, mogu oštetiti zaštitni sloj kože i izložiti Vas riziku od infekcije.

Šta tačno znači “manje je više”

Važno je imati na umu da je koža koja pokriva intimnu zonu tanka i veoma ostljiva. Svaka vrsta grubog postupanja, kao što su preterano pranje, trljanje, trenje ili jaki deterdženti mogu izazvati iritaciju i infekciju. Perite se jednom dnevno pomoću vode ili nežnih, prirodnih proizvoda koji ne sadrže nikakve parfeme ili druge potencijalno iritirajuće supstance.

Osušite intimno područje temeljno, mekim, čistim peškirom – tapkajte nežno, ne trljajte. Ako osećate potrebu da se operete češće (posebno tokom menstrualnog krvarenja, nakon vežbanja ili kada se pekomerno znojite) možete koristiti nemirišljave intimne maramice ili se jednostavno oprati koristeći običnu vodu.