Pređi na sadržaj

Vaginalna gljivična infekcija tokom trudnoće

Nije neuobičajeno da se žene susreću sa vaginalnim tegobama mnogo češće tokom trudnoće, nego što su pre ili nakon trudnoće. Promenama koje je telo podložno tokom trudnoće i dojenja upravljaju hormoni, koji imaju uticaj na svaki aspekt života žene.

Najčešće teme među budućim mama su mučnina i dobijanje na kilazi dok se gljivične infekcije vrlo retko spominju. Iako je njihova pojava vrlo česta u trudnoći i znaju biti veoma uporne i dosadne, obično gljivične infekcije ne nose nikakav rizik za mamu i bebu.

Ukoliko tokom trudnoće primetite simptome kao što su obilan sekret, svrab i iritacija, obavezno kontaktirajte vašeg izabranog ginekologa.

Koji su simptomi vaginalne gljivične infekcije?

Simptomi gljivičnih infekcija su:

  • Beo, gust i sirast sekret
  • Svrab i iritacija u vaginalnoj regiji
  • Crvenilo i peckanje tokom mokrenja

Neki od ovih simptoma mogu da se jave i kod bakterijskih vaginoza ili polno prenosivih bolesti, pa je izuzetno bitno da se javite svom izabranom ginekologu.

Ponovljena vaginalna gljivična infekcija tokom trudnoće

Bez obzira na propisanu terapiju i promenu nivoa hormona, gljivična infekcija se može više puta ponovno vraćati tokom trudnoće iz razloga što Candida albicans, može postati otporna na antimikotičnu terapiju.

Prebiotska terapija može pružiti podršku vaginalnoj flori, ali u većini slučajeva ne može sama da se izbori sa infekcijom. Dok se ne završi trudnoća i hormoni se ne vrate u normalu, jedino na čemu možete raditi jeste ublažavanje simptoma pomoću vaginalnih gelova koji zaustavljaju svrab i osećaj peckanja.

Pre upotrebe bilo kog proizvoda potrebno je da se konsultujete sa vašim ginekologom.