Pređi na sadržaj

Kako sprečiti bakterijsku vaginozu

Bakterijska vaginoza ili BV je disbalans vaginalne flore. Ovo je jedna od najčešćih vaginalnih infekcija kod žena. Postoji široko rasprostranjeno uverenje da je bakterijska vaginoza SPB, međutim, to nije uvek slučaj. BV se takođe javlja kod žena koje nisu imale seksualne odnose ili koje su godinama sa istim partnerom. Takođe, bakteriska vaginoza ne može da se prenosi između ljudi.

Bakterijska vaginoza je prekomeran rast štetnih bakterija. U zdravoj vagini, ove štetne bakterije se drže pod kontrolom niskim pH vagine koji potiče od mlečne kiseline koju proizvode dobri laktobacili flore. Međutim, vaginalni pH se može povećati (smanjena kiselost), na primer smanjenjem broja laktobacila zbog antibiotske terapije ili neutralizacijom niske pH alkalnom spermom. U ovoj situaciji, štetne bakterije mogu iskoristiti priliku za rast i izazivaju vaginalne tegobe.

Najčešći simptomi BV obuhvataju promene u sekretu (često će sekret biti beli ili sivkast, penast), promene u mirisu (obično je jak miris koji podseća na ribu), peckanje prilikom mokrenja, srab i iritacija u vaginalnom području. Neki od ovih simptoma liče na znake sor-a, tako da je veoma važno postaviti tačnu dijagnozu pre početka odgovarajuće terapije.

Postoje, međutim, koraci koje možete pratiti kako biste sprečili bakterijsku vaginozu.

Šta možete uraditi da smanjite rizik od bakterijske vaginoze?

  • Informišite se – i ovaj članak je Vaš prvi korak u pravom smeru! Veoma je važno da budete u stanju da prepoznate simptome bakterijske vaginoze i znate kada je pravo vreme da potražite stručnu pomoć.
  • Praktikujte siguran seks – ograničite broj seksualnih partnera i uvek koristite odgovarajuću zaštitu prilikom seksa.
  • Izbegavajte iritaciju u vaginalnom region – to znači izbegavanje kada i đakuzija, korišćenje prirodnih intimnih pranja koji ne sadrže sapune ili jake hemikalije, mirišljave higijenske uloške i tampone. Ne zaboravite da dobro osušite intimnu zonu posle tuširanja tapkanjem mekim, čistim peškirom.
  • daberite pamučan donji veš umesto sintetičkih materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše. Ovo dovodi do povećanja temperature i vlažnosti, stvarajući savršeno okruženje za razvoj i napredovanje bakterija. Kad god je moguće, spavajte bez donjeg rublja.
  • Odaberite pamučan donji veš umesto sintetičkih materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše. Ovo dovodi do povećanja temperature i vlažnosti, stvarajući savršeno okruženje za razvoj i napredovanje bakterija. Kad god je moguće, spavajte bez donjeg rublja.
  • Neki naučnici tvrde da bi idealan način prevencije bakterijske vaginoze bio stimulacija zaštitne laktobacilusne flore. Ova obnova dobre vaginalne flore je važna jer antibiotsko lečenje BV remeti laktobacilusnu floru, što rezultira velikim brojem ponovljenih infekcija. Stimulacija laktobacilusne flore može da se postigne korišćenjem prebiotksih proizvoda koji podržavaju prirodne laktobacile. Takođe se, može uzeti u obzir, upotreba prirodnih proizvoda koji leče BV ali ne utiču na laktobacile.