Pređi na sadržaj

Da li znate šta određuje pravilnu intimnu higijenu?

Često se kaže da je loša higijena zapravo gora nego da nema higijene uopšte. Ovo nije preterano – loše higijenske navike mogu biti uzrok neravnoteže i infekcije Vaše intimne regije. Pogledajte odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi onoga što određuje pravilnu intimnu higijenu.

Čišćenje intimne zone

Koliko često treba da perem intimnu zonu?
Pranje Vašu intimnu zonu sa mlakom vodom ili intimnim sredstvom jednom dnevno je savršena mera za dobro intimno zdravlje. Međutim, tokom toplih meseci, u toku ili nakon vežbanja, možete osetiti potrebu za češćim pranjem. To je u redu, dokle god se perete mlakom vodom treba da se tuširate nekoliko puta dnevno. Ne zaboravite da temeljno osušite svoju intimnu regiju mekim čistim peškirom i blagim tapkanjem.

Koju vrstu sapuna treba da koristim za moju intimu?
Nikada ne koristite redovan sapun. On je previse agresivan za nežnu kožu intimne regije. Sapun može da ošteti zaštitnu barijeruna površini kože, ostavljajući otvorena vrata za potencijalnu infekciju. Izaberite prirodan proizvod koji ne sadrži sapun ili jake deterdžente, parfeme, boje ili konzervanse ili jednostavno koristite mlaku vodu.

Da li mogu da oristim intimne maramice za održavanje higijena?
Intimne maramice su savršeno rešenje kada ste u pokretu – bilo prilikom putovanja, tokom leta ili kada se preterano znojite, maramice Vam mogu dati osveženje koje Vam je potrebno. Uverite se da su maramice koje ste odabrali specijalno dizajnirane za intimnu regiju i da ne sadrže nikakve jake hemikalije, mirise ili boje.

„Nikada ne koristite redovan sapun. On je previše agresivan za nežnu kožu intimne zone“

Ostali saveti za intimnu negu

Da li je pamučni veš zaista tako važan?
Sintetičke tkanine sprečavaju koži da diše. To povećava znojenje i toplotu u intimnoj regijii, a kao što verovatno znate, vlažne i tamne oblasti bez dovoljnog protoka vazduha su savršena podloga za razvoj mikroba. Nošenje uske odeće, kao što su tesne farmerke, helanke i uski šortsevi izazivaju trenje i mogu da oštete tkivo kože. To otvara vrata da mikrobi prođu zaštitnu barijeru kože i izazovu infekciju. Zato je važno da se ograniči nošenje ovakve odeće i čipkanog rublja samo u posebnim prilikama, dok treba nositi pamučni donji veš svakodnevno. Još jenda stvar koju možete učiniti za dobro zdravlje vagine je spavanje bez donjeg veša. Ovo omogućava “vazduh” Vašoj intimnoj regiji i oporavak preko noći.

Zašto stručnjaci preporučuju da se ne koriste obojeni i mirišljavi toalet papir?
Aroma i farba koje se koriste za dodavanje boje i mirisa na toalet papir (I druge proizvode kao što su losioni, vaginalni sprejevi i kupke za tuširanje), su zajednički iritansi koji mogu da izazovu neugodne simptome kao što su iritacija i sekret. Zato treba izbegavati sve proizode koji sadrže ove hemikalije. Govoreći o higijeni prilikom korišćenja toaleta, nikada se ne brišite od nazad ka napred – uradite li to bakterije iz anusa lako mogu da se prenesu do vagine, uzrokujući infekciju.

Da li mogu da primenjujem parfem na moju intimnu zonu? Svaka vagina ima jedinstven miris i to nije razlog za brigu. Naravno, ako primetite jak miris, to može biti prilično neprijatno. Primena parfema ili vaginalnih sprejeva može izazvati iritaciju i simptome kao što su sekret, svrab, peckanje pa čak i neprijatan miris.

Koliko često treba da menjam uloške?
Svaka 3 do 4 sata. Isto važi i za jastučiće i tampone gde je rizik od iritacije još veći, budući da je menstrualna krv u direktnom kontaktu sa kožom.