Pređi na sadržaj

Vaginalna flora

Može delovati teško za poverovati, ali nove tehnike mapiranja gena pokazuju da od 100 triliona ćelija prisutnih u ljudskom telu, samo oko 1/10 njih zapravo čine čoveka. Ostalih 90% prirada mikroorganizmima – bakterijama, virusima i drugim mikrobima. Nije ni čudo što je toliko važno za naše zdravlje da se delikatna ravnoteža mikroba koji žive u našem organizmu održava – a isto važi i za našu vaginu takođe.

Skoro sve žene će u jednom dobu svog života patiti od bakterijske vaginoze, gljivične infekcije ili urinarne infekcije. Glavni uzrok visoke pojave vaginalnih bolesti je neravnoteža vaginalne flore. Drugim rečima, ravnoteža se prekida bilo zbog smanjenja broja dobrih bakterija ili zbog preteranog rasta “loših” bakterija ili gljivica. Smanjenje broja dobrih bakterija i prekomeran rast štetnih mikroba je često povezan. Kada se to desi, Vaše telo može da uspeva da se izbori sa infekcijom i vrati u stanje ravnoteže ili će možda biti potrebno malo pomoći spolja u obliku lekova, proizvoda koji sadrže prebiotike ili promene načina života.

Šta se smatra zdravom vaginom?

Zdrava vagina je naseljena “dobrim” bakterijama laktobacilima. Ove bakterije se smatraju nekom vrstom čuvara vagine – oni mogu da inhibiraju rast potencijalno štetnih bakterija/gljivica proizvodeći mlečnu kiselinu i vodonik peroksid i sprečavaju da se loše bakterije vezuju za zidove vagine. Mlečna kiselina pomaže održavanju kisele sredine vagine, dok vodonik peroksid pomaže ubijanju loših bakterija.

Postoje mnogi faktori koji mogu da poremete delikatnu ravnotežu koja postoji unutar vagine – neki od njih su oštećenja tkiva izazvana porođajem; zdravstveni problemi, stres, određeni lekovi, tesna odeća ili sintetički donji veš; neadekvatna higijena; iritansi prisutni u losionima, kupkama ili drugim kozmetičkim proizvodima; trenje izazvano penetracijom ako žena nije dovoljno uzbuđena u toku seksualnog odnosa; hormonalne promene i dr.

Poremećena ravnoteža

Ukoliko je vaginalna flora ugrožena, zaštitna uloga laktobacila (dobrih bakterija) je smanjena. Zbog smanjenog broja laktobacila, proizvodi se manje mlečne kiseline i utiče na nizak zaštitini nivo pH. Kao rezultat toga, loše bakterije koriste priliku da prekomerno rastu, što dovodi do pojave bakterijske infekcije.

Tokom turdnoće, količina i raznovrsnost vaginalnih laktobacila je često smanjena, izlažući trudnice većem riziku od infekcije. Simptomi povezani sa neravnotežom vaginalne flore obuhvataju neprijatan sekret, miris, svrab, iritaciju, crvenilo, otok prilikom mokrenja ili u toku seksualnog odnosa, peckanje, osetljivost i tegobe.

Uravnotežena vaginalna flora pomaže da se spreči bakterijska i gljivična infekcija i od ključnog je značaja za zdravlje vagine. Da bi se smanjio rizik od neravnoteže vaginalne flore, razvijaju se dobre higijenske navike i prate opšte preporuke kako da se brinete o svojoj intimnoj zoni. Takođe, možete koristiti proizvode koji sadrže sastojske koji podržavaju rast dobrih bakterija kako bi se sprečile moguće infekcije i pomogao oporavak ukoliko su se već razvili simptomi.