Pređi na sadržaj

Vaginalni sekret kao jedan od znakova gljivične infekcije

Vaginalni sekret je tečnost koju luče žlezde vaginalne sluzokože i grlića materice i ima važnu funkciju u održavanju higijene genitalnih organa žene.Vaginalnim sekretom se izbacuju mrtve ćelije i bakterije iz genitalnih organa, čime se održava čistoća vagine i sprečava nastanak infekcija.

Izmenjen vaginalni sekret je jedan od prvih simptoma vaginalnog disbalansa. Ovo može biti slučaj kod bakterijske vaginoze, gljivične infekcije ili drugih urogenitalnih tegoba.

Pored izmenjenog vaginalnog sekreta, kod gljivične infekcije javljaju se još i svrab, peckanje, crvenilo, otok i bol prilikom mokrenja ili tokom sekusalnog odnosa.

Gljivične infekcije najčešće izaziva Candida albicans, vrsta gljivice, koja je normalno nastanjena u našem organizmu. U fiziološkim uslovima, gljivice žive u ravnoteži sa drugim mirkobama i deo su naše zdrave vaginalne flore. Ukoliko se ova ravnoteža poremeti i gljivice počnu nekontrolisano da rastu, dolazi do razvoja infekcije i pratećih tegoba.

Većina žena se susretne sa barem jednom infekcijom tokom svog života.

Mnoge žene pate od reinfekcija, naročito pre ili posle menstrualnog ciklusa, trudnoće ili tokom korišćenja kontraceptivnih pilula.

Faktori koji takođe mogu doprineti disbalansu vaginalne flore i prekomernom rastu Candide su gojaznost, dijabetes, upotreba antibiotika, nošenje tesnog sintetičkog veša, upotreba lekova na bazi steroida..itd.

Promene u sekretu koje ukazuju na gljivičnu infekciju

Normalan vaginalni sekret je obično jasno bele ili žućkaste boje. Može da varira od retkog do gušćeg, od lepljivog do elastičnog u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, nivoa stresa, navika u ishrani, trudnoće, dojenja ili upotrebe određenih lekova.

Ukoliko primetite da Vam je sekret beo, gust, grudvičast, to može biti jedan od znakova gljivične infekcije. Količina sekreta se takođe može povećati tokom gljivične infekcije ali je često bez mirisa.

Uobičajena zabluda

Dve najčešće vaginalne tegobe, bakterijska vaginoza i gljivična infekcija, do kojih dolazi usled narušavanja ravnoteže vaginalne mikroflore, pokazuju delimično slične simptome i zbog toga se često pogrešno dijagnostikuju, pa samim tim i pogrešno leče.

Postoje jasni simptomi koji razlikuju bakterijsku od gljivične infekcije, međutim dešava se i da se obe infekciju razvijaju istovremeno.

Sekret koji je karketerističan za bakterijsku vaginozu je obično beo, siv ili žut, vrlo redak, praćen jakim mirisom nalik ribi. Sa druge strane za gljivičnu infekciju je karakterističan sekret koji nema jak miris sa mnogo gušćom sirastom konzistencijom.

„Ukoliko primetite sekret bele boje, gust, grudvičast, koji izgleda kao sir, to može biti znak gljivične infekcije.“