Pređi na sadržaj

Vaginalne infekcije i antibiotici

Vaginalne infekcije mogu biti izazvane različitim faktorima. Jedan od najčešćih uzroka ovih infekcija, jeste upotreba antibiotika.

Saznajte više o tome kako anitbiotici mogu da poremete vaginalnu mikrofloru i kako sprečiti nastanak vaginalnih tegoba nastalih usled primene antibiotika.

Kako deluju antibiotici?

Antibiotici su grupa lekova čiji mehanizam dejstva se zasniva na ubijanju bakterija ili sprečvanju njihovog razmnožavanja i širenja i na taj način pomažu organizmu da se izbori sa infekcijom. Ova grupa lekova ima veoma široku primenu kod različitih upornih i rekurentnih infekcija.

Anitibiotici su veoma efikasna i sigurna grupa lekova ali nisu selktivni- što znači da osim što ubijaju bakterije koje napadaju naš organizam, smanjuju i broj dobrih bakterija koje su normlano prisutne u našem organizmu. Ubijanje dobrih bakterija je neželjeni efekat svake antibiotske terapije.

Vaginalne infekcije nakon upotrebe antibiotika

Smanjenje broja dobrih bakterija, daje prostora za rast lošim bakterijama i gljivicama. To je razlog zašto je uobičajeno za žene da se nakon upotrebe antibiotika ili dok su još uvek na terapiji, suočavaju sa bakterijskom vaginozom ili gljivičnom infekcijom. Često se dešava kod žena koje koriste antibiotike za lečenje, pored postojeće vaginalne infekcije, ali nakon tretirane incijalne infekcije, pojavljuje sekundarna.
To se dešava iz razloga što je vaginalna flora narušena tokom terapije antibioticima, što dovodi do povećanog rizika za ponovno javljanje bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije, što zahteva dodatnu terapiju.

Da bi ste se zaštitili od vaginalnih infekcija uzrokovanih upotrebom antibiotika, potrebno je da koristite proizvode koji u sebi sadrže prebiotike. Prebiotici podstiču rast dobrih bakterija i pomažu oporavak vaginalne flore. Na ovaj način, prebiotici pomažu u sprečavanju vaginalnih infekcija prouzrokovanih antibioticima ili drugim faktorima i ubrzavaju oporavak nakon pojavljivanja simptoma.