Pređi na sadržaj

Da li je upotreba tampona štetna za vaginu?

Mnoge žene koriste tampone tokom ciklusa. Praktičniji su od uložaka, diskretni i pružaju slobodu u vođenju aktivnog dnevnog života. Međutim, jedna od aktuelnih tema na društvenim mrežama, u poslednje vreme, je da li su tamponi bezbedni za upotrebu.

Čitajte dalje, kako bi saznali više na ovu temu.

Da li su tamponi bezbedni?

Trenutno nema nikakvih dokaza i istraživanja o samoj štetnosti tampona. Redovno menjanje tampona i dobra vaginalna higijena pomažu u prevenciji čestih vaginalnih tegoba.

Tamponi se obično prave od pamuka i viskoze, u kombinaciji sa plastikom i drugim sintetičkim materijalima i hemikalijama, kako bi se povećala moć apsorpcije. Preporučljivo je koristiti organske, pamučne tampone ili izabrati bolje ekološko rešenje, kao što je menstrualna čašica, koja se može koristiti više puta.

Koliko često bi trebalo da menjam tampon?

Vagina je veoma dobra u održavanju sopstvene higijene. Zdrava vagina održava ekosistem mikroorganizama i tečnosti, koji regulišu pH i održavaju je na nivou koji sprečava rast štetnih bakterija.

Tokom menstruacije vaše telo nastavlja sa proizvodnjom normalnih vaginalnih tečnosti i dobrih bakterija, koje vaginu održavaju zdravom.
Tamponi su dizajnirani da imaju veliku moć upijanja i pored efikasnog upijanja menstrualne krvi, takođe upijaju i prirodne bakterije i tečnosti.
Ova moć upijanja tampona, može usporiti sposobnost vagine da održava sopstvenu higijenu, pH vrednost, što potencijalno može dovesti do iritacija i infekcija.

Preporučuje se menjanje tampona na svaka 3-4 sata, pre odlaska na spavanje i nakon ustajanja.

Izaberite adekvatne tampone, u skladu sa jačinom menstrualnog krvarenja

Veoma je bitno izabrati tampon koji je adekvatan vašem menstrualnom krvarenju. Upotrebom tampona sa velikom moći upijanja i ostavljajući ga unutra predugo, stvara se idealno tlo za razvoj infekcije. Ako primetite promene u boji, teksturi ili mirisu uobičajenog vaginalnog sekreta,, trebalo bi odmah da prekinete sa upotrebom tampona. Nemojte koristiti tampone za upijanje i uklanjanje vaginalnog sekreta, jer može izazvati ozbiljnu infekciju.

Redovna vaginalna higijena je veoma bitna tokom ciklusa. Nežna vaginalna kupka ili tečnost za ispiranje mogu vam biti od izuzetne pomoći tokom ciklusa. Izbegavajte mirisne ili alkalne proizvode koji mogu narušiti pH vrednost vagine. Uz redovnu higijenu intimne regije i čestu promenu tampona ili uložaka, smanjujemo mogućnost pojave vaginalnih tegoba.

Šta je sindrom toksičnog šoka?

Osamdesetih godina, postojala je velika zabrinutost za upotrebu tampona. Od tada, proizvođači su unapredili svoje proizvode i podigli svest o adekvatnoj vaginalnoj higijeni, pa je pojava sindroma toksičnog šoka izuzetno redka.

Da li tamponi izazivaju toksični šok?

Tamponi ne izazivaju toksični šok, ali mogu pojačati rizik. Direktna veza između upotrebe tampona i pojave toksičnog šoka nije najjasnija, ali upotreba tampona sa jakom moći upijanja, predstavlja jedan od rizika. Pored upotrebe tampona, sindrom toksičnog šoka se dovodi u vezu sa ranama na koži, operacijama ili porođajem, upotrebom materijala za previjanje rana, kontraceptivnim sunđerima i dijafragmom, ukoliko se koriste predugo.

Simptomi toksičnog šoka su veoma slični simptomima gripa i nije ih lako prepoznati. Mogu nastupiti iznenada.
Ukoliko koristite tampone i sumnjate da ste razvili infekciju, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.