Pređi na sadržaj

Kako da brinete o Vašj vagini tokom leta

Letnje vreme znači da je Vaša vagina osetljivija nego inače – toplota, znojenje, putovanja, plivanje samo su neke od stvari koje mogu da izazovu vaginalne tegobe. Evo nekoliko saveta o tome kako da se brinete o svojoj vagini tokom letnjih meseci.

  • Ako većinu Vaših radnih sati provodite sedeći za pisaćim stolom, dugo putujete ili planirate putovanje, imajte na umu da dugotrajno sedenje neće samo izazvati bolove u leđima i ramenima nego takođe može da poveća rizik od gljivične vaginalne infekcije. Kada sedite u jednom položaju, Vaša intimna regija se zagreva, protok vazduha se smanjuje i povećava vlažnost. Vlažna, topla područja su savršena za rast mikroba i izazivaje infekcije.
  • Nošenje tesnih farmerki i uskih šortseva tokom toplih meseci samo povećavaju već štetan efekat uske odeće. Trenje, toplota i vlaga mogu da izazovu iritaciju i povećavaju rizik od sor-a, a ovaj efekat je dodatno naglašen znojem koji je u bliskom kontaktu sa kožom. Ako se ne možete rastati od svojih omiljenih komada, pokušajte da ih ne nosite svaki dan. Izaberite odeću i donji veš napravljen od prirodnih materijala, tako da Vaša koža može da diše.
  • Tokom leta, mi se mnogo više depiliramo i brijemo nego tokom zimskih meseci, a ponekad idemo toliko daleko da bi imali glatku kožu. To može dovesti do iritacije i svraba. Da biste sprečili ovo, brijte se svaki drugi dan da bi dozvolili koži da diše. Hidrirajte kožu pre tretmana i primenite prirodne umirujuće proizvode nakon toga.
  • Leto je doba godine kada se mnoge žene osećaju avanturistički kada je u pitanju seks. Korisitite zaštitu u cilju sprečavanja infekcije i SPB. Takođe, ne zaboravite podmazivanje. Vlažnost vagine je potrebna za bezbolan, udoban odnos, tako da ako imate problema sa prirodnom hidratacijom, koristite proizvod koji može da Vam pomogne sa ovim. Lubrikanti će Vam omogućiti da uživate u seksu bez bola, ali ako ste u potrazi za dugotrajnim rešenjem, naročito ako doživljavate trenje tokom vežbanja ili čak hoda, probajte vaginalnu kremu koja se može primenjivati svakodnevno i ima dugotrajan efekat.
  • Odlazak na odmor i pokušavate da uštedite nešto prostora u svom koferu? Možete odlučiti da ostavite neke od kozmetičkih proizvoda koji zauzimaju dosta prostora za pakovanje. Međutim, ostavljajući proizvode za intimno pranje i planiranje da ih zamenite sa redovnim sapunom ili kupkom može Vas dovesti u nevolju. Jaki deterdženti mogu lako oštetiti površinske slojeve osetljive kože intimne regije, poremetiti pH vrednost i izazvati iritaciju. Jednostavno koristite vodu ili prirodan, nežan proizvod koji sadrži blage deterdžente i nalaze se na odgovarajućim pH vrednostima intimne regije.
  • Kada putujete, nosite pakovanje blagih intimnih maramica koje bi bilo poželjno da su biorazgradive – ovo će Vam omogućiti da održite higijenu i osećaj svežine gde god da ste, čak iako tuš nije dostupan.