Pređi na sadržaj

Anatomija

Vagina je elastičan, mišićni organ koji povezuje matericu i spoljne reproduktivne organe. Važno je razumeti da je izgled intimne regije individualan – ženske genitalije se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi i uopšte – po izgledu. Naučite više o anatomiji vagine da biste bolje razumeli kako ovaj fascinantni deo ženskog tela funkcioniše.

Spoljna intimna regija

Spolja vidljivo je vulva. Nju čine: velike i male usne, klitoris, trem vagine, tremna glavica, Bartolinijeve žlezde i male tremne žlezde. Vagina se nalazi unutar tela i jedini način da se potpuno pregleda je pomoću spekuluma, što je upravo ono što ginekolozi rade.

Vaginalni otvor je sakriven uz pomoc velikih i malih usana. One štite vaginu od infekcija, a takođe pružaju stimulaciju tokom seksualnog odnosa. One su veoma osetljive. Sakriven delom tkiva malih usana je klitoris. Ovo mekano tvivo, veličine graška je verovatno najosetljiviji deo ženskog tela. Stimulacija klitorisa izaziva uzbuđenje i može dovesti do orgazma, čineći klitoris veoma važnim organom za seksualno uživanje. Kad je nadražen, klitoris, kao i usne, može se uvećati usled pojačane cirkulacije krvi. Ovo je sasvim normalno.

Otvor uretre je direktno ispod klitorisa. Urin koji izlazi iz bešike putuje kroz uretru i izlazi kroz ovaj otvor. Sama uretra je zatvorena okruglim mišićem, koji nam omogućava da zadržimo urin dok ne stignemo do toaleta. Ponekad, ovaj mišić može oslabiti, izazivajući urinarnu inkontinenciju.

vagina

„Važno je zapamtiti da je izgled naše intimne regije veoma individualan-genitalije mogu da se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi i u sveukupnom izgledu.“

Vagina

Vaginalni otvor je ispod uretre. Ovde menstrualna krv izlazi iz tela. Ovde se ubacuju tamponi, vaginalete i lubrikanti. Tokom seksa, tu penis penetrira vaginu. Unutrašnjost vagine je pokrivena mekim tkivom koje varira u teksturi i stepenu vlažnosti u zavisnosti od specifičnih faktora, kao što su seksualno uzbuđenje, trudnoća, bolest, dojenje, menstruacija ili menopauza. Ovo meko tkivo sadrži mnoge žlezde koje luče vaginalnu sekret, koja je neophodna za lubrikaciju i zaštitu od infekcija. Vagina je veoma elastična i rasteže se dovoljno da postane porođajni kanal, kroz koji se beba rađa iz materice.

Blizu vaginalnog otvora, nalazi se tanka membrana po imenu himen. Ova membrana može biti probijena tokom prvog seksualnog odnosa, ponekad izazivajuci blago krvarenje. Takođe može biti probijena tokom fizičke vežbe, sporta ili pregleda.

Vaginu i ostale reproduktivne organe, na mestu drže mišići karličnog poda. Ovi mišići sprečavaju prolaps i inkontinenciju a mogu biti ojačani vežbama za jačanje karličnog poda, poznatim kao Kegelove vežbe.

Drugi kraj vagine je povezan sa grlićem materice ili vratom materice. Grlić materice ima veoma mali otvor koji sprečava da bilo šta uđe u matericu. Grlić materice se izuzetno proširi tokom porođaja da bi dozvolio da beba prođe iz materice kroz vaginu u spoljašnji svet.