Pređi na sadržaj

5 najčešćih vaginalnih tegoba

Svaka žena će iskusiti neku vaginalnu nelagodnost u nekom trenutku svog života. Ove tegobe se kreću od blagih tegoba koje samo stvaraju nervozu, do ostalih koje mogu imati ozbiljne posledice na kvalitet života kod žene ili na njen seksualni život. 5 najčešćih vaginalnih tegoba su svrab, peckanje, suvoća vagine, sekret, ponekad u kombinaciji sa neprijatnim mirisom, i iritacija ili bol tokom ili nakon seksualnog odnosa. Uzrok ovih simptoma nije uvek dobro definisan ili jednostavno dijagnostikovan i zato je važno da se konsultujete sa Vašim lekarom ili ginekologom ako imate jednu ili više ovih tegoba.

Vaginalni svrab

Vaginalni svrab može biti uzrokovan infekcijama, poput gljivične, bakterijske vaginoze ili SPB. Takođe, može biti uzrokovan alergijskom reakcijom ili iritacijom na neke supstance, kao što su parfem, sapun, omekšivač i dr. Ostali uzroci uključuju nošenje sintetičkog donjeg veša, brijanje/depilaciju, trenje zbog fizičke vežbe ili suvoće vagine. Dok infekcije mogu, u većini slučajeva, biti prepoznate zbog prisustva specifičnog sekreta, neinfektivni uzroci svraba ne pokazuju neobičan sekret, ali je tkivo vulve i vagine često otečeno i crveno. U cilju otkrivanja uzroka neugodnosti, pokušajte da uklonite sve potencijalne alergene iz Vaše intimne regije: ne koristite sapun ili parfeme,izbegavajte mirisne higijenkse uloške ili toalet papir, prestanite da koristite čipkast donji veš, prestanite da se brijete i depilirate neko vreme, koristite samo pantalone napravljene od prirodnih materijala koje “dišu”. Ako se problem nastavi, obratite se lekaru.

Vaginalno peckanje

Osećaj peckanja u vaginalnom području je obično izazvano iritacijom kože kao posledica svraba i grebanja ili infekcijom vagine ili uretre. Ovaj osećaj može da počne iznenada ili da se postepeno razvija tokom nekoliko nedelja. Važno je da se obratite lekaru koji će uzeti Vašu medicinsku istoriju i izvršiti vaginalni pregled, kako bi se obezbedio odgovarajući tretman. U slučaju infektivnog uzroka, lečenje će najčešće obuhvatati antibiotike i antimikotike. Efekat terapije će se možda osetiti za nekoliko dana, tako da je dobra ideja korišćenje proizvoda koji hlade kožu i ublažavaju svrab i iritaciju. Ovi proizvodi se obično mogu kupiti u vidu sprejeva i gelova u apoteci.

Suvoća vagine

Suvoća vagine je najčešće povezana sa menopauzom, iako žene svih doba mogu da pate od nje. Simptomi su svrab, peckanje, bol tokom odnosa i bol u intimnom području. Iako ovi simptomi mogu da podsećaju na druge vaginalne tegobe, glavna razlika je nedostatak neuobičajenog sekreta. U zavisnosti od uzroka, vaginalna suvoća može biti tretirana hormonalnom ili nehormonalnom terapijom, lokalno ili oralno. Nehormonalne vaginalne kreme omogućavaju brzo olakšanje i njihov uticaj može trajati nekoliko dana. Vaginalni lubrikanti, s druge strane, mogu da pruže kratkotrajno rešenje u slučaju bolnog seksa.

Sekret ili neprijatan miris

Vaginalni sekret je telesna tečnost koja pomaže vagini da održi svoju bakterijsku floru, omogućava podmazivanje u toku seksualnog odnosa i pruža zaštitu tkiva u intimnoj regiji. Izgled je promenjen u toku menstrualnog ciklusa i u različitim fazama života. Međutim, neobičan sekret – kao što je beo, gust grudvast ili siv, i karakterističan miris na ribu – znak je vaginalne infekcije (bakterijska vaginoza ili gljivična infekcija). Neobične promene sekreta mogu da budu znak SPB ili drugih ozbiljnih medicinskih stanja. Dakle, ako primetite neobične promene u Vašem sekretu, obratite se svom lekaru ili ginekologu.

Iritacija i bol tokom ili nakon seksualnog odnosa

U normalnim okolnostima, odnos treba da je bezbolan. Iritacija i bol tokom ili nakon odnosa može biti uzrokovano velikim brojem faktora. Najčešći uzroci su suvoća vagine, vaginalna infekcija ili alergija, ali u nekim slučajevima bol može biti povezan sa više ozbiljnih problema poput fizičke traume ( na primer: posle porođaja), psihološke traume ili čak raka. Ako doživite vaginalni bol bilo koje vrste, važno je da razgovarate sa svojim lekarom, pronađete uzrok i počnete adekvatnu terapiju.

„5 najčešćih vaginalnih tegoba su svrab, peckanje, vaginalni sekret, suvoća vagine ponekad u kombinaciji sa neprijantim mirisom, i iritacija ili bol tokom ili nakon odnosa.“