Pređi na sadržaj

Vagijalni svrab:
Šta je uzrok?

Možda je svrab jedan od najvažnijih vaginalnih tegoba. To može biti veoma neprijatno i nije preporučljivo češati se. Prisustvo konstantnog svraba u Vašoj intimnoj zoni takođe može imati veliki uticaj na Vaše dnevne aktivnosti. Pre nego što počnete lečiti vaginalni svrab, dobro je prvo utvrditi uzrok. Ovo su najčešći:

Vaginalna gljivična infekcija

Jedan od glavnih uzroka vaginalnog svraba je gljivična infekcija, takođe poznata kao kandida ili sor. Gljivična infekcija je prouzrokovana prekomernim rastom ćelija gljivica u Vašoj vagini i/ili spoljašnjoj intimnoj regiji. Zajedno sa belim, sirastim sekretom i peckanjem, svrab je jedan od simptoma.

Gljivična infekcija je prilično bezopasna i simptomi će nestati, ali može biti veoma neprijatna. Zbog toga postoji nekoliko opcija za lečenje kandide ili ublažavanje simptoma. Možete koristiti lekove protiv gljivica (antimikotike) za lečenje infekcije. Lečenje je veoma efikasno ali može da prouzrokuje sporedne efekte i ponavljajuće infekcije.

Druga opcija je za ublažavanje simptoma. To može da se uradi sa proizvodima za intimnu higijenu koje možete kupiti u Vašoj lokalnoj apoteci. Ako izaberete proizvod sa prirodnim sastojcima takođe možete sprečiti ponavljanje infekcije.

Suvoća vagine

Drugi uzrok svraba je suvoća vagine. Većina žena će ovo povezati sa menopauzom, međutim žene svih starosnih doba mogu da imaju suvoću. Pored svraba, suvoća vagine može biti praćena drugim tegobama kao što su peckanje, osetljivost i bol tokom seksualnog odnosa.

„Jedan od glavnih uzroka vaginalnog svraba je gljivična infekcija, takođe poznata kao kandida ili sor.“

Suvoća vagine se obično javlja kada postoji pad nivoa estrogena, na primer zbog trudnoće, lekova (kontracepcija), stresa, depresije ili menopauze. Ako želite da lečite suvoću vagine možete uzeti lekove za povećanje nivoa estrogena. Druga opcija je da se direktno oslobodite suvoće vagine korišćenjem lubrikanta ili proizvoda koji stimulišu prirodnu vlažnost.

Drugi uzroci vaginalnog svraba

Pored gljivičnih infekcija i suvoće vagine postoje i drugi uzroci vaginalnog svraba. Iako nije uobičajeno, bakterijska vaginoza takođe može da izazove svrab u nekim slučajevima. Bakterijska vaginoza je infekcija prouzrokovana prekomernim rastom štetnih bakterija u vagini.

Simptomi kao što su jak miris na ribu i zelenkasto beli sekret, mogu biti prilično neprijatni, ali će nestati posle nekog vremena. Ako želite da lečite bakterijsku vaginozu možete da uzimate antibiotike ili koristite prirodne proizvode za intimnu higijenu koji nemaju neželjenih efekata.