Skip to content

Tot ce trebuie sa stii despre vaginoza bacteriana!

Ai remarcat un miros ciudat in zona intima? Un miros intepator si suparator ce te-a facut sa te simti putin inconfortabil? Aceasta poate fi efectul unui dezechilibru vaginal, cunoscut, de asemenea, sub denumirea de vaginoza bacteriana (BV).

Ce cauzeaza vaginoza bacteriana?

Vaginoza bacteriana este rezultatul cresterii numarului de bacterii in vaginul tau. In mod normal, lactobacilii sunt bacteriile dominante din vagin, insa, in cazul in care se dezvolta BV, alte bacterii nedorite isi vor face loc.

Cauza exacta a cresterii bacteriilor nesanatoase este necunoascuta, dar sunt cativa factori ce ar putea sa creasca riscul, ca de exemplu activitatea sexuala. In orice caz, este important sa accentuam ca BV poate aparea si in cazul in care activitatea sexuala lipseste. Asadar, vaginoza bacteriana nu este considerata a fi boala cu transmitere sexuala.

Simptome

Urmatoarele simptome ar putea indica vaginoza bacteriana:

  • Mirosul intepator si respingator (care se poate accentua dupa raport sexual)
  • Scurgere apoasa sau de o nuanta mai inchisa

„Ca simptome mai putin comune sunt: senzatia de arsura in timpul urinarii si mancarimile vaginale.”

Infographic: Totul despre BV

Infographic-All-you-need-to-know-about-Bacterial-Vaginosis

Cum tratez vaginoza bacteriana?

Pentru majoritatea femeilor, vaginoza bacteriana este inofensiva, insa poate fi inconfortabila. Tratamentul este, in general, folosit pentru a ameliora simptomele. Cea mai comuna forma de tratament pentru vaginoza bacteriana sunt antibioticele. Acestea sunt, fie sub forma de tableta, pe care o iei pe cale orala, fie un produs pe care il introduci direct in vagin. Pentru majoritatea femeilor, acesta este un tratament eficient, desi poate avea efecte adverse precum greata si voma. Consumul de alcool poate creste severitatea efectelor adverse.

O alta recomandare obisnuita este folosirea produselor de igiena intima speciale, pe care le poti procura de la farmacie sau drogherie. Majoritatea produselor de acest gen ajuta la refacerea pH-ului vaginal. Ai grija sa folosesti mereu un produs care trateaza vaginoza bacteriana, dar si care iti reface flora vaginala, ajutand la prevenirea unor noi infectii.

Vaginoza bacteriana in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, vaginoza bacteriana poate, in unele cazuri, sa creasca riscul unor complicatii precum nasterea prematura sau pierderea sarcinii. Daca esti insarcinata si ai simptome de vaginoza bacteriana, consulta medicul!