Skip to content

Scurgeri maronii: ce înseamnă pentru sănătatea mea

Te-ai obișnuit cu faptul că scurgerile vaginale pot varia pe parcursul ciclului menstrual. Uneori sunt albe și cremoase, alteori sunt translucide și usor vâscoase. Însă, ocazional veți observa scurgeri maronii. Ce cauzează aceste scurgeri maronii, și ce inseamnă acest lucru pentru sănătatea dumneavoastră?

Ce sunt scurgerile maronii?

Scurgerile maronii sunt ca scurgerile vaginale normale (mu cus cervical) Diferența în culoare este dată de urmele de sânge, care devin maro în timp. De aceea ați putea avea scurgeri maronii, la începutul și la finalul ciclului menstrual.

De asemenea, ați putea avea usoare scurgeri maro și în stadiul initial al sarcinii. Acest lucru se numește brown spotting. Nu este nimic alarmant, cu toate acestea, este o idee bună să vă înștiințați doctorul.

Țineți minte că brown spotting nu este neaparat un simptom al sarcinii. Daca te confrunti cu scurgeri vaginale în afara perioadei de menstruație, ar putea fi un simptom pentru o alta afecțiune.

Cauze ale scurgerilor vaginale maronii

În primul rând există câteva cauze perfect normale cărora li se datorează scurgile maronii, care pot fi diferite decât ce ați experimentat în mod normal:

  • Ciclul dumneavoastră menstrual ( inclusiv ovulația )
  • Sarcina, alăptarea
  • Excitarea sexuală
  • Schimbări în rutina igienii dumneavoastră sau schimbări în produsele de igienă

După cum vedeți scurgerile maronii nu trebuie să va alarmeze.

Scimbările în scurgerile vaginale pot să intervină și ca efect secundar față de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, contraceptivele, steroizii. Însă scurgerile maronii pot reprezenta și simtpome a unei probleme de sănătate, cum ar fi cele pe care le vom descrie mai jos.

Cancer cervical

Cancerul cervical este o cauză rară a scurgerilor maronii . In plus, scurgerile maronii de obicei nu sunt singurele simptome ale cancerului cervical; ele apar în combinație cu scurgeri abundente și durere în timpul actului sexual .

Chisturi Ovariene

Chisturile ovariene sunt saci de fluide ce se află în ovare. Aceste chisturi sunt de obicei blânde, dar pot avea un număr de simptome deranjante pe lângă scurgerile maronii: durere de spate în zona de jos, și durere în timpul actului sexual și a mensturației. Chisturile ovariene pot fi detectate doar folosind ultrasunete.

Sindromul ovarelor polichistice)

Sindromul ovarelor polichiste e cauzat de dezechilibre hormonale. Pe lânga brown spotting, simptomele includ si cicluri mennstruale neregulate sau absente, crestere în greutate, acnee, și intensificarea cresterii parului de pe corp.

Perimenopauză

Pentru femeile trecute de vârsta de 45 de ani, scurgerile maronii pot indica un început de menopauza. Alți indicatori sunt bufeurile, insomnia, și schimbarea bruscă a dispoziției.

Ce pot să fac în legătura cu scurgerile maronii?

În principal scurgerile vaginale nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea este recomandat să urmariti scurgerile vaginale. Dacă observați ca scurgerile maronii apar mai des decât de obicei, dacă apar adesea după actul sexual, sau dacă apar alături de alte simptome, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră.