Skip to content

Durere vaginala

Durerea vaginala apare cel mai posibil din cauza unei infectii. Asadar, durerea in regiunea intima poate fi cauzata de iritatie, uscaciune vaginala sau schimbari hormonale. Alte simptome ce ar putea insoti durerea vaginala pot include mancarime, usturime, inflamatie, intepaturi si palpitatii.

Cele mai intalnite cauze al durerii vaginale, sunt incluse:

  • Candidoza – desi candidoza in sine nu ar putea sa cauzeze durerea, cauzeaza mancarime. Scarpinand zona intima poate afecta pielea si poate cauza umflaturi, durere acolo jos. In cazul in care esti expus la candidoza sau iei tratament cu antibiotic, foloseste un produs prebiotic ce poate stimula bacteriile bune si pot reduce riscul de infectie.
  • Iritatia – folosirea produselor ce contin detergent duri, chimicale, parfumuri sau coloranti, pot irita pielea si pot cauza inflamare, rezultand durere si sensibilitate in zona intima. Evita orice produs ce ar putea contine ingrediente ce includ sapun, spuma de baie, spray vaginal, lotiune de corp si creme.
  • Sa folosesti antibiotic sau medicatie cu steroizi. Aceste grupe de medicamente pot creste riscul de a contacta candidoza.
  • Sarcina – in timpul sarcinii, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte candidoza si durere vaginala ca rezultat al inflamatiei.
  • Unele boli cu transmitere sexuala.
  • Uscaciune vaginala – Cand vaginul nu se lubrifiaza suficient, penetrarea in timpul actului sexual poate cauza frecare si vatamarea tesutului, rezultand inflamare si durere. Acest lucru poate duce la scaderea libido-ului sau la lipsa placerii in timpul actului sexual. In cazul in care te confrunti cu uscaciune vaginala, incearca sa folosesti o lotiune hidranta sau un lubrifiant pentru a ameliora simptomele. O lotiune hidratanta se aplica zilnic si este de durata, in timp ce un lubrifiant se aplica inainte de actul sexual si este eficient doar pentru o scurta perioada de timp.
  • Atrofie vaginala – Aceasta situatie este cauzata de subtierea tesutului vaginal si piederea elasticitatii din cauza scaderii nivelului de estrogen ce apare in mod normal la menopauza. Peretii vaginali care sunt subtiri si uscati pot foarte usor fi vatamati si inflamati prin penetrare, rezultand usturime si durere.