Skip to content

Miros intepator, de peste

Te-ai intrebat vreodata cum iti miroase vaginul? Fiecare femeie este diferita: avem culoarea pielii diferita, culoarea parului, rezistenta, precum si miros diferit. O scurgere sanatoasa va avea, de obicei, un miros slab, si poate fi compact sau subtire, mai mult sau mai putin abundent, depinzand de ciclul menstrual si echilibrul hormonal actual. Acordand atentie sporita scurgerii noastre, putem sa invatam cand avem ovulatie sau menstruatie. De asemena, veti fi capabile, sa recunoasteti simptome precum schimbarile anormale de culoare, cresterea cantitatii sau mirosul puternic de peste si sa stiti cum sa le descrieti cand veti discuta cu medicul.

Ce inseamna mirosul puternic, de peste?

O flora vaginala sanatoasa consta in bacterii bune (cunoscuta ca lactobacilli), insa poate contine si cantitati mici de microorganisme rele. Ele sunt tinute sub control de cativa factori din vagin: pH-ul scazut, substante antibacteriene produse de peretii vaginului sau de lactobacilli. Lactobacilii, de obicei, pastreaza aceste conditii constante, insa, cateodata agentii externi (terapia cu antibiotic, sperma alcalina, igiena vaginala incorecta) poate perturba echilibrul si poate cauza o crestere a bacteriilor rele, care cauzeaza o infectie vaginala sau disconfort. Una din aceste conditii se numeste vaginoza bacteriana si este caracterizata de o scurgere albicioasa sau gri, un miros puternic, de peste, iritatie si durere in zona intima, si, ocazional, mancarime si roseata. Ca o consecinta a dezechilibrului bacterian si reducerii numarului de lactobacilli, pH-ul din vagin devine mai putin acid.

Ce ar trebui sa faci daca ai aceste simptome?

Vaginoza bacteriana poate fi o stare obisnuita, adeseori autolimitata, ce se poate vindeca dupa ceva timp, insa in unele cazuri (sarcina, imunitate scazuta) poate avea consecinte serioase. Medicul iti va analiza cazul si iti va prescrie tratamentul potrivit, care poate include si antibiotic. Alternativa pentru antibiotic este sa folosesti produse naturale, care restabilesc pH-ul vaginului, nu au efecte secundare si permit bacteriilor bune sa refaca echilibrul florei vaginale.

„Vaginoza bacteriana este caracterizata de o scurgere albicioasa sau de culoare gri, cu miros de peste, iritatie sau durere in zona intima si, ocazional, usturime si roseata.”