Skip to content

Ce pot să fac în legătură cu recurența infecției vaginale?

Mirosuri neplăcute, scurgeri excesive, și mâncărimi: din păcate majoritatea femeilor va trebui să facă față infecției vaginale sau disconfortului, mai devreme sau mai târziu. Dar pentru unii dintre noi, aceasta nu este o problema ce se întâmplă o singură dată.. Recurența infecției vaginale poate avea un impact mare asupra calității vieții dumneavoastră — că să nu mai menționăm și asupra sănătății. Cum poți să afli dacă ai o infecție vaginală recurenta, și ce poți să faci în această privință?

Am o infecție vaginală recurentă?

Nu există multe plângeri minore despre care se presupune că sunt mai perturbatoare decât infecțiile. Și nu e doar pentru că uneori ne confruntam cu disconfort intens: chiar și în epoca noastră, aceste “probleme intime” sunt încă considerate taboo, și sunt dificil de discutat. Nu doar că te confrunți cu mâncărime, durere, iritare și scurgeri vaginale excesive, dar trebuie și să suferi în tăcere.

Adaugă la toate acestea și faptul că nu există două vagine identice, și este dificil să determini dacă te confrunți doar cu disconfort sau cu o adevărată infecție vaginală. Uneori aceste plângeri sunt doar suspiciuni și atât, alteori reprezintă cauza unor condiții serioase.

O cale bună de a ține evidența sănătății vaginale este să verificați regulat scurgerile, astfel încât să aveți în vedere schimbările culorii, mirosului, texturii. De asemenea este important să efectuati periodic testul Papanicolau.

Dacă observați schimbări semnificative în scurgerile vaginale sau alte simptome cum ar fi sângerări, mâncărimi, arsuri sau pete, cel mai bine este să consultați medicul. De îndată ce știți ce este în neregulă cu sănătatea vaginului, puteți începe să luați măsuri pentru a elimina problema disconfortului vaginal.

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană(VB) este cauzată de un dezechilibru în sistemul natural bacterian al vaginului. Această condiție este ușor de recunoscut prin simptomele elementare: secretii vaginale cu miros neplăcut, fapt ce este cauzat de bacteriile cocoide

Vaginoza bacteriană este mai mult decât o pacoste. Vaginoza bacteriană este asociată cu::

  • Prezența de microorganisme care pot cauza Trichomoniaza
  • O șansă crescută a nașterii premature pe timpul sarcinii.
  • Un risc mare de a fi infectată cu boli cu transmitere sexuală.(BTS)

De aceea femeile ce întâmpină simptomele vaginozei bacteriene sun sfatuite să trateze problema.

Învățați mai multe despre vaginoza bacteriană aici.

Infecțiile cu levuri

Cea mai comuna infectie cu levuri este candidoza cauzata de hiperproductia si inmultirea exagerata a Candida albicans. Factorii care pot conduce la înmulțirea excesivă a ciupercilor în vagin și apariția candidozei vaginale pot fi: sarcina, diabetul zaharat necontrolat, deficiența sistemului imunitar, administrarea de contraceptive orale sau terapia hormonala, ce cresc nivelele de estrogeni.

Simptome comune infecțiilor fungice:

  • Scurgere albă și groasă (des comparată cu brânza de casă);
  • Mâncărime și iritare a vaginului și a vulvei;
  • Roseață și durere în zona intimă;
  • Senzație de arsură, în special în timpul actului sexual sau în timpul urinării;
  • Durere vaginală.

Candidoza poate fi ușor de tratat, dar greu de vindecat.

Impactul infecțiilor vaginale recurente

Chiar dacă nu aveți infecție vaginală, tot e posibil să suferiți de vaginita recurenta. Este important să luați măsuri în tratarea acestor “suferințe”. Dacă sunt lăsate netratate, disconfortul vaginal vă poate starni neplăceri, care la rândul lor vă pot afecta negativ fizicul și psihicul.

Sănătatea mentală.

Într-un timp în care suntem constant bombardați cu imagini idealizate, oriunde întoarcem capul, este greu să menținem o imagine a sinelui sănătoasă. Acest lucru este cu atât mai greu având în vedere aparitia disconforturilor — mai ales că acest subiect este considerat taboo și este evitat în discuțiile deschise.

Dacă vă luptati cu vaginite recurente veti dezvolta o atitudine negativă în legătură cu vaginul dumneavoastră, și poate chiar cu dumneavoastră. Spre exemplu, poate vă gândiți că vă plângeți prea tare. Acest tip de atitudine negativă vă poate influența relația cu partenerul, de asemenea și prieteniile dumneavostraă. În cel mai rău caz vă poate face să deveniți foarte retrasă și să nu mai fiți așa de implicată social.

Sănătatea fizică

Pentru majoritatea femeilor, activitatea sexula are un rol important în viața lor. Vaginitele recurente însoțite de: durere, mâncărimi și scurgeri vaginale excesive, te pot face să te simți mai puțin încrezătoare și mai puțin entuziasmată pentru sex. Atunci cand vaginul nu este lubrifiat îndeajuns, femeia în cauza resimte o senzație neplacută de iritare în zona genitală. În aceste condiții, multe dintre activitațile zilnice devin greu tolerabile, iar contactele sexuale lipsite de placere.

Ambele repercursiuni, atât cele fizice cât și cele psihice, cauzate de infectii vaginale recurente vă pot afecta sistemul imunitar, acesta fiind mecanismul defensiv al corpului dumneavoastră. Toate acestea va pot face mai susceptibilă pentru infecțiile vaginale recurente.

Cum scapăm de infecțiile vaginale recurente?

A scăpa de infecțiile vaginale recurente poate reprezenta un real beneficiu pentru sănătatea fizică și psihică, beneficii atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Dar cum să obțineți aceast lucru? Aveți câteva metode la dispoziție.

Îmbunătățirea rutinei igienei vaginale.

Nu ne referim neaparat la spălarea zonei intime mai des — de fapt, în funcție de rutina dumneavoastră actuală, ar putea să însemne chiar și opusul.

Menținerea balanței în flora dumneavoastră vaginală vă poate ajuta să fiți mai puțin susceptibilă la recurența infecțiilor cum ar fi vaginoza bacteriană sau candidoza. Spălarea frecventă cu săpun a zonelor intime, poate fi în aparență o idee bună de a pastra zona intimă curatâ, dar în realitate, opusul este adevărat. Săpunul este alcalin, așa că perturbă echilibrul pH-ului din vaginul dumneavoastră. În aceste conditii poate apărea o supradezvoltare a bacteriilor cocoide. Dacă în prezent folosiți săpun, gel de duș, șampon sau orice altceva similar, gândiți-vă să renunțați și să spălați doar cu apă.

Schimbați-vă dieta și auto-îngrijirea generală

Ciuperca vinovată de apariția candidozei, Candida albicans, poate crește excesiv in urma consumului anumitor alimente. Ea se foloseste de glucoză ca sursă de carbon pentru creștere.

O cale prin care puteți preveni acest lucru este schimbarea dietei, așa ca o dietă pentru candidoză trebuie să limiteze consumul de zahăr și toate sursele din care acesta ar putea proveni.

Puteți să vă uitați și dincolo de dietă. Fără discuție este faptul că sănătatea fizică bună vă face mai puțin susceptibilă la infecții. Însă stresul și suferința reduc și ele rezistența. E mai ușor de zis decât de făcut, dar luarea măsurilor pentru a îmbunătăți bunăstarea generală fizică si psihica, vă va ajuta să vă eliberați de recurneța disconfortului vaginal.

Explorați opțiunile de auto-îngrijire

Sugestiile pe care vi le-am dat mai sus sunt pași buni de a vă îmbunătăți sănătatea vaginală pe termen lung. Dacă doriți să găsiți remedii imediate, ar trebui să explorați opțiunile în ceea ce privește auto-îngrijirea.

Dacă vă luptați cu recurența vaginozei bacteriene, Multi-Gyn ActiGel vă poate ajuta. Tratează vaginoza bacteriană, asigură ameliorarea simptomelor (incluzând reducerea mirosului și reducerea scurgerilor vaginale), restabilește echilibrul florei vaginale și previne recurența.

Candidoza este ceea care nu vă lasă în pace? Multi-Gyn FloraPlus asigură tratament efectiv și ameliorarea imediată a simptomelor. Spre deosebire de tratamentul cu antimicotice, vă ajută să preveniți recurența candidoezi sprijinind flora naturală a vaginului.

Pentru mai multe informați despre alte opțiuni de auto-îngrijire, consultați-vă cu medicul dumneavoastră.