Skip to content

Ce culoare are scurgerea ta?

Scurgerea vaginala este un factor important in sanatatea generala a vaginului tau. Glandele din interiorul vaginului si cervixului produc un fluid ce joaca cateva roluri in sistemul reproductiv feminin: inlatura impuritatile, celulele moarte si microorganismele; te ajuta sa previi si sa lupti impotriva infectiilor si lubrifiaza vaginul.

Cantitatea, consistenta, mirosul si culoarea scurgerii sunt individuale si pot varia complet in perioada ciclului menstrual, a sarcinii sau cand esti excitata. Ajungand sa-ti cunosti corpul foarte bine, vei fi capabil sa recunosti care sunt caracteristicile normale sau acceptabile ale scurgerii ce cauzeaza panica fara motiv. De exemplu, vei putea observa o usoara schimbare a mirosului daca esti insarcinata sau o crestere a cantitatii scurgerii poate indica aparitia infectiei – in special daca alte simptome, precum mancarime, usturime sau durere, sunt si ele prezente.

Invata sa intelegi scurgerea vaginala

Schimbarea aspectului scurgerii poate indica faptul ca este timpul sa cauti un sfat din partea ginecologului – arunca o privire la tabelul de mai jos pentru a invata cum sa recunosti schimbarile caracteristice si cauzele lor.

Culoarea scurgeriiConsistentaSíntomas asociadosCauze posibile
Alb clar sau albicioasa, galben palApos sau compact, lipicios sau elasticFara alte simptomeScurgere normala
AlbaDensa si branzoasaVulva umflata, durere-in special in timpul actului sexual, mancarime,usturime, reziduri albe ce nu pot fi sterseCandidoza
Alba, gri sau galbenaApoasa sau densaMiros de peste, mancarime, usturime, vulva umflata, roseata si iritatieVaginoza bacteriana
Galbena sau neclaraPoate avea consistenta diferitaDurere in zona pelviana, sangerare vaginala sau scurgere intre menstruatii, incontinenta urinaraGonoree
Galbena sau verzuieSpumoasaMiros puternic, mancarime, durere in timpul urinariiTricomonaza
Maronie sau cu urme de sangePoate avea consistenta diferitaDurere in zona pelviana sau sangerare vaginala sau scurgere intre menstruatiiMenstruatii neregulate. Scurgere maronie poate aparea la inceputul menstruatiei sau la sfarsitul acesteia.
RozPoate avea consistenta diferitaFara alte simptomeDaca ai nascut recent,este cel mai probabil placenta ramasa, normala dupa nastere.

Daca remarci una din simptomele pe care le-am mentionat mai sus sau alte simptome neobisnuite, consulta-ti ginecologul cat de repede posibil.

„Cantitatea, consistenta, mirosul sau culoarea scurgerii sunt individuale si pot varia complet in timpul ciclului menstrual, in timpul alaptarii, sarcinii sau cand esti excitata.”