Skip to content

Mancarimi vaginale:
care sunt cauzele lor?

Probabil cel mai deranjant tip de disconfort vaginal sunt mancarimile. Poate fi foarte stanjenitor, si nu este recomandat sa te scarpini in zona afectata. O mancarime constanta in zona intima poate avea un mare impact in activitatile zilnice. Inainte de tratamentul mancarimilor vaginale, este bine ca intai sa stabilesti cauza lor. Cele mai comune sunt:

Candidoza vaginala

Una din cauzele principale ale mancarimilor vaginale este candidoza. Candidoza este cauzata de cresterea nivelului de candida albicans in vagin si\sau in zona intima externa. In afara de mancarime, scurgere de culoarea alba, friabila, usturimea este, de asemenea, un alt simptom al candidozei.

Candidoza este inofensiva si simptomele vor disparea. Cu toate acestea, poate fi foarte incomoda. Asadar, sunt cateva optiuni de a trata candidoza sau de a ameliora simptomele. Poti folosi medicamente antimicotice pentru a trata infectia. Pot fi foarte eficiente, insa medicatia poate cauza efecte secundare si infectii recurente.

Alta optiune este de a ameliora simptomele. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul produselor de igiena intima pe care le poti cumpara de la farmacie. Daca alegi un produs cu ingrediente naturale, inofensive, vei putea preveni recurenta.

Uscaciunea vaginala

Alta cauza a mancarimilor este uscaciunea vaginala. Majoritatea femeilor vor asocia acest lucru cu menopauza, cu toate ca femei din fiecare categorie de varsta pot experimenta acest lucru. In afara de mancarime, ucaciunea vaginala poate fi insotita de disconfort precum usturime, iritatie si durere in timpul actului sexual.

„Una din cauzele principale ale mancarimilor vaginale este candidoza.”

Uscaciunea vaginala apare, de obicei, in momentul in care scade nivelul de estrogen, de exemplu in timpul sarcinii, medicatiei contraceptive, stress, depresie sau menopauza. Daca iti doresti sa tratezi uscaciunea vaginala, poti lua medicamente ce iti cresc nivelul de estrogen. O alta optiune de a ameliora uscaciunea vaginala este de a folosi un lubrifiant sau un produs ce stimuleaza umiditatea naturala.

Alte cauze ale mancarimilor vaginale

Pe langa candidoza si uscaciunea vaginala, sunt si alte cauze ale mancarimilor vaginale. Desi nu este ceva obisnuit, vaginoza bacteriana poate si ea cauza mancarimi. Vaginoza bacteriana este o infectie cauzata de cresterea bacteriilor daunatoare in vagin.

Simptomele, mirosul intepator, suparator si de culoare inchisa, pot fi inconfortabile, insa vor disparea dupa ceva timp. Daca vrei sa tratezi vaginoza bacteriana, poti sa iei antibiotice sau produse naturale de igiena intima care nu au efecte secundare.

In final, mancarimea vaginala poate fi cauzata, de asemenea, de iritatie, de chimicale precum sapun sau parfum, sau boli cu transmitere sexuala. Daca suspectezi ca ar putea fi boala cu transmitere sexuala, consulta medical!