Skip to content

pH-ul vaginal- este vaginul tau acid sau alcalin?

Probabil ai auzit ca valoarea pH-ului vaginal este o parte importanta in sanatatea intima. Dar ce este de fapt pH-ul si de ce este asa important pentru sanatatea ta reproductiva? Citeste in continuare pentru a afla ce este o valoare normala a pH-ului si daca vaginul tau ar trebui sa fie acid sau alcalin.

Ce este o valoare a pH-ului?

pH-ul este o scara ce indica aciditatea si alcalinitatea. Clasamentul este de la 0 la 14, cu 0 fiind cel mai acid si 14 fiind cel mai alcalin. Apa are pH 7, ceea ce se refera, in general, la un pH neutru. O valoare a pH-ului vaginal sanatoasa este undeva intre 3.8 si 4.5 in clasamentul aciditatii. Cauzele pentru acest lucru sunt bacteriile bune care traiesc in vagin si care produc acid lactic care reduc valoarea pH-ului.

Importanta pH-ului vaginal

Mediul acid al vaginului este bariera naturala impotriva infectiei si iritatiei, din momentul in care reprima cresterea bacteriilor rele care prefera un mediu mai putin acid. Acest lucru inseamna ca atata timp cat numarul bacteriilor bune este mare si pH-ul vaginal este acid, bacteriile rele au o sansa mica de a creste, scazand sansa de infectie.

Odata ce valoarea pH-ului vaginal creste peste valoare de 4.5, bacteriile rele au oportunitatea de a se dezvolta si de a creste, cauzand infectie. Aceasta poate rezulta in simptome precum scurgere, miros, mancarime si alte discomforturi vaginale. Schimbarile in valoarea pH-ului au, de obicei, legatura cu vaginoza bacteriana.

Ce cauzeaza schimbari in pH?

Valoarea pH-ului se poate schimba datorita numerosilor factori-aici gasesti cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a-ti proteja sanatatea vaginala si sa iti mentii valoarea pH-ului in limitele normale ale acidului:

  • Antibioticele. Aceste medicamente nu ucid numai bacteriile rele, ci si bacteriile bune ce sunt responsabile pentru a mentine mediul vaginal acid si sanatos. In timp ce folosesti antibiotic sau dupa, foloseste un produs ce stimuleaza bacteriile bune.
  • Activitatea sexuala. Valoarea pH-ului alcalin al spermei poate perturba mediul acid al vaginului si poate stimula bacteriile daunatoare cauzand BV. Poti remarca asta printr-un miros puternic dupa ce faci sex neprotejat. Daca acest lucru ti se intampla tie, foloseste prezervativ pentru a preveni disconforturile.
  • Alaptarea sau menopauza. Scaderea nivelului de estrogen (datorat alaptarii sau menopauzei) poate reduce numarul lactobacililor si, eventual, poate cauza o crestere in pH-ul vaginal (prin urmare, reduce aciditatea). Daca esti in perioada alaptarii sau menopauzei, incearca un produs cu prebiotic ce poate stimula bacteriile bune sa creasca si sa iti mentina valoarea pH-ului in valorile bune.

„Odata ce valoarea pH-ului este crescuta peste valoarea de 4,5 bacteriile rele au ocazia sa se dezvolte si sa creasca, eventual cauzand o infectie.”