Skip to content

Scurgeri vaginale excesive: e cazul să mă îngrijorez?

Ați observant schimbări în sănatatea vaginului dumneavoastră, recent? Vă întrebați mereu dacă aveți scurgeri vaginale excesive? Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre ce sunt scurgerile vaginle, ce fac ele, și ce înseammă acestea pentru sănătatea dumneavoastră.

Ce sunt scurgerile vaginale? Și ce este important?

Scurgerile vaginale interioare și exterioare nu înseamnă motiv de îngrijorare. Este normal pentru o femeie de vârstă fertilă să aibă scurgeri albe sau translucide, care nu au un miros puternic și cu o consistență ce poate varia de la ceva lipicios , gros, ud și alunecos. Aceste scurgeri nu sunt nimic mai mult decât combinații de mucus ( produs de glandele de lângă colul uterin), piele moartă, bacterii — cele bune!

Există câteva motive pentru care vaginul dumneavoastră produce scurgeri. În primul rând, ajută la menținerea vaginului curat prin scurgerea fluidelor și a celulelor de piele moartă. În preajma ovulației devin mai vâscoase, pentru a ajuta sperma să ajungă la trompele uterine. În concluzie, vaginul este “casa” lactobacililor, bacteriile bune care ajută la menținerea vaginului sănătos.

De ce am scurgeri vaginale excessive?

Volumul scurgerilor poate să difere de la o femeie la altă, doar datorită diferențelor fizice. Acest lucru se datorează faptului că scurgerile sunt produse de glande ale colului uterin. Daca forma colului uterin al dumneavoastră are spațiu mai mare pentru mai multe glande, asta înseamnă că și scurgerile vor fi mai masive. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce unele femei sunt nevoite să poarte absorbante pentru a face față sentimentului de scurgere excesivă, în timp ce altele nu au nevoie — ați primit deja răspunsul. E perfect normal și nu e niciun motiv de îngrijorare.

Sunt schimbările scurgerilor mele vaginale normale?

Poate că ați observat că scurgerile dumneavoastră pot diferi ca volum și consistență. Și acest lucru este normal.

După cum am menționat mai sus, una dintre funcțiile scurgerilor vaginale este aceea de a ajuta sperma să ajungă la ou. De aceea puteți observa cum scurgerile dumneavoastră devin mai lipicioase și groase în jurul ovulației, în timp ce devin mai fluide după terminarea ciclului menstrual.

Unele perioade din ciclul dumneavoastră menstrual nu vor fi nici pe departe singurele momente în care veți experimenta schimbări în scurgerile vaginale. Este normal pentru femei să se confrunte cu creșterea în volum a scurgerilor vaginale pe timpul sarcinii. Acest lucru se datorează creșterii colului uterin și a schimbărilor hormonale. De asemenea nu e neobisnuit nici faptul ca sarcina să schimbe permanent volumul de scurgeri pe care îl produce vaginul dumneavoastră chiar si după naștere.

Schimbările hormonale pot să micșoreze volumul scurgerilor, cum ar fi în timpul alăptării sau în timpul menopauzei. De asemenea, dacă folosiți anticoncepționale, există șansa să observați schimbări ale secretiilor vaginale, în funcție de ce tip de produse folosiți.

Toate schimbările descrise mai sus sunt normale și nu reprezintă nici un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, nu toate schimbările sunt pozitive. În cazul în care aveți dubii, dacă scurgerile vaginale dezvoltă un miros foarte puternic, se schimbă în culoarea galbenă sau verde, ori devin prea groase, ar trebui să vă vizitați doctorul.