Skip to content

Scurgeri vaginale excesive: e cazul să mă îngrijorez?

Majoritatea femeilor stiu cum sa aiba grija de zona lor intima. “Vaginul se curate singur” “nu iti spala vaginul cu sapun” si “intotdeauna sterge-te din fata in spate”. Avand grija adecvata de zona intima, poti preveni disconfortul. In orice caz, chiar asta este problema?

Cauza infectiei si disconfortului

Cele mai comune infectii vaginale sunt vaginoza bacteriana sau candidoza vaginala. Daca te confrunti cu disconfort vaginal, de obicei unul din ele este cauza.

Vaginoza bacteriana (BV) este cauzata de cresterea bacteriilor daunatoare in vagin. Simptomele infectiei sunt mirosul intepator si scurgerea apoasa, de culoare gri. Pe de alta parte, candidoza este cauzata de cresterea bacteriilor daunatoare in vagin sau in zona externa a vaginului. O scurgere densa, albicioasa (branzoasa) si manarimile vaginale sunt cele mai frecvente simptome.

Ambele infectii sunt blande, insa pot fi inconfortabile. Simptomele, vor disparea in cele din urma, dar va dura ceva timp. Din fericire, ambele infectii se pot trata cu medicamente sau produse de igiena intima. Mai multe informatii despre cum se pot trata infectiile vaginale pot fi gasite aici.

„Cele mai comune infectii vaginale sunt vaginoza bacteriana si candidoza vaginala. Daca te confrunti cu disconfort vaginal, de obicei unul din ele este cauza.”

Cum te ajuta igiena intima?

Desi nu este cunoascuta cauza exacta a cresterii numarului de bacterii din vagin, sunt cativa factori ce pot stopa dezvoltarea lor. Igiena intima este unul din acesti factori. Uite cateva sfaturi pentru igiena intima:

  • Daca doresti sa iti cureti zona externa, apa calda este suficienta; pentru a te simti proaspata, poti folosi o lotiunea de spalat pentru igiena intima, de exemplu una cu ingrediente naturale.
  • Asigura-te ca iti usuci mereu zona intima dupa dus, baie sau inot.
  • Poarta lenjerie din bumbac si evita sa porti chiloti tanga.
  • Incearca sa nu te scarpini, in cazul in care ai mancarimi.

Te ajuta igiena intima sa previi infectiile vaginale?

Unele femei au o igiena intima corecta, insa altele tot vor dezvolta aceste infectii. Igiena vaginala neadecvata poate creste riscul disconfortului vaginal, insa, din pacate, nu va preveni toate problemele, deoarece infectiile vaginale nu tin neaparat de igiena intima.