Skip to content

Disconfortul vaginal-trebuie neaparat sa consult un doctor?

O lista completa a tipurilor de discomfort vaginal este lunga, si incepe cu scurgerea si mirosul, pana la durere pelviana. Cateva din aceste simptome sunt semne de problema minora ce poate fi rezolvata folosind produse eliberate fara prescriptie medicala, in timp ce altele au nevoie de atentie medicala si tratament adecvat. Arunca o privire la cele mai intalnite tipuri de discomfort vaginal si criteriul ce te poate ajuta sa te decizi daca ai nevoie de o carte sau de o programare la doctor.

Schimbari in scurgere

Scurgerea este in mod normal curata, alba sau galbuie, vascoasa sau elastica, variind in cantitate si consistenta, in functie de factori precum ciclul menstrual, sarcina sau activitatea sexuala. In orice caz, daca remarci orice schimbare neasteptata sau semnificativa a scurgerii la culoare, consistenta( scurgere densa similara branzei, este un semn de infectie) sau cantitate(desi cantitatea scurgerii creste in apropierea ovulatiei sau in momentul in care esti excitata, o cantitate si mai mare de scurgere poate fi un semn ca dezvolti o infectie) ar trebui sa consulti un medic.

Miros

Desi este adevarat ca fiecare vagin are un miros unic, orice care miroase semnificativ diferit decat de obicei, poate fi un motiv de ingrijorare. Cateva tipuri de miros sunt caracteristice anumitor infectii de exemplu, mirosul de peste este caracteristic vaginozelor bacteriene.

Mancarimea

Mancarimea se poate dezvolta ca simptom al dezechilibrelor precum vaginoza bacteriana sau candidoza, dar poate fi de asemenea, un semn de iritatie sau reactie alergica la prezervative sau spray vaginal. In acest caz, un produs calmant poate ajuta sa reduca iritatia si face pielea sa se recupereze.

Usturime

Similara mancarimii, usturimea poate fi un semn al infectiei sau un efect secundar al iritatiei. Daca nu folosesti un produs precum lotiune sau spray vaginal si simti o puternica senzatie de usturime, asigura-te sa speli reziduurile cat mai repede posibil pentru a diminua iritatia.

Durere

Durerea in timpul urinarii poate indica o infectie urinara sau o infectie vaginala. Durerea care apare in timpul actului sexual poate fi un semn de infectie, sau poate indica faptul ca suferi de endometrioza, dar adesea, este un efect secundar al uscaciunii vaginale. Acest lucru apare in timpul menopauzei, cand nivelul de estrogen este scazut, facand ca tesutul vaginal sa devina slab si sa isi piarda elasticitatea si lubrifierea naturala. Cand vaginul nu are suficienta lubrifiere, penetrarea poate cauza frecare si vatamarea tesutului. Daca suferi de uscaciune vaginala, incearca sa ameliorezi simptomele folosind o crema hidratanta vaginala sau un lubrifiant. O crema hidratanta este aplicata zilnic si iti poate furniza efect de lunga durata, oferindu-ti alinare de la durere sau frecare, in timp ce lubrifiantul este folosit inainte de actul sexual si are un efect de scurta durata.

Disconfortul vaginal poate avea cateva cauze, unele mai serioase decat altele. Daca remarci unele din aceste simptome pe care le-am mentionat mai sus sau alte simptome neobisnuite, ai putea sa iti contactezi oricand doctorul sa discuti despre tratamentul adecvat.

„Disconfortul vaginal pot avea cateva cauze, unele mai serioase decat altele.”