Skip to content

Cauze ale actului sexual dureros

Durerea in timpul actului sexual poate fi blanda sau mai puternica, insa oricat ar fi pe scara de intensitate, poate tranforma sexul din unul placut, in unul nedorit. Durerea in timpul actului sexual se numeste dispareunie in termeni medicali si, poate cauza probleme in viata intima a unui cuplu, dar poate afecta viata femeii in general. De aceea este important sa intelegem cauzele posibile ale actului sexual dureros si ce poti sa faci sa il previi.

In majoritatea cazurilor,durerea pe care o femeie o simte in timpul penetrarii este din cauza uscaciunii vaginale. Aceasta situatie poate aparea in perioada schimbarilor hormonale precum sarcina, alaptarea sau menopauza. Uscaciunea poate fi, de asemenea, cauza durerii in cazul in care cuplul nu dedica timp suficient preludiului, lasand femeia insuficient excitata pentru a stimula lubrifierea naturala suficienta.

Cauze pentru uscaciunea vaginala

Motivul pentru uscaciunea vaginala in timpul menopauzei, sarcinei sau alaptarii, este scaderea nivelului de estrogen. Estrogenul este hormonul sexual feminin care are rolul de a mentine peretii vaginului subtiri, elastici sau lubrifiati. Cand nivelul estrogenului este redus, tesutul vaginal devine subtire si mai putin elastic, si lubrifierea este semnificativ redusa, cauzand uscaciune si vatamare tesutului in timpul penetrarii, cauzand durere si inflamatie.

Daca acesta este situatia, incearca sa folosesti hidratant vaginal sau lubrifiant ce ofera senzatia de usurare pentru uscaciune si iti permite sa ai o viata sexuala placuta, fara durere. Principala diferenta intre aceste tipuri este faptul ca lotiunile hidratante sunt destinate utilizarii zilnice, furnizand hidratare continua ce te va ajuta sa faci exercitii si sa te bucuri de orice activitate fizica fara a avea sentimentul frecarii sau discomfort in zona intima, in timp ce lubrifiantii sunt destinati a fi folositi inainte de avea activitate sexuala, furnizand efect ce dureaza un timp scurt.

Alte discomforturi

In cazul in care durerea pe care o simti in timpul sexului are legatura cu mancarimea, usturimea si inflamatia, urmata de scurgere alba, faramicioasa, este posibil sa ai candidoza. Durerea poate aparea si daca ai vaginoza bacteriana – in ambele cazuri, evita sa ai activitate sexuala pana cand ai infectia sub control si tesutul afectat s-a vindecat. Consulta-ti doctorul pentru tratamentul adecvat si ia in considerare sa folosesti un produs cu prebiotice, care stimuleaza cresterea bacteriilor bune in vaginul tau.

Celelalte cazuri ce ar putea cauza durere in timpul actului sexual includ:

  • Boli cu transmitere sexuala
  • Epiziotomie sau rupere in timpul nasterii
  • Cateva situatii medicale precum endometrioza si boala inflamatorie pelviana
  • Probleme psihice precum stress, anxietate, depresie,nesiguranta in legatura cu aspectul fizic, frica sau probleme de cuplu
  • Sa faci sex prea devreme dupa ce ai nascut sau ai avut o interventie chirurgicala in regiunea pelviana

„In majoritatea cazurilor, durerea pe care o femeie o simte in timpul penetrarii este datorita uscaciunii vaginale. Aceasta situatie se poate intampla in timpul schimbarilor hormonale, precum sarcina, alaptarea sau menopauza.”