Skip to content

Scurgeri vaginale excesive: e cazul să mă îngrijorez?

Vaginul reprezintă un organ elastic, muscular, care face legătura dintre uter și organele reproductive externe. Este important de a memoriza că aspectul zonei noastre intime este foarte individual – organele genitale feminine pot să difere în formă, dimensiuni, culoare, textură și în aspectul general. Aflați mai multe despre anatomia vaginului pentru a înțelege mai bine cum funcționează această parte fascinantă a corpului feminin.

Zona intimă externă

Vaginul este conectat de vulvă, care include labiile externe, labiile interne, clitorisul și deschizăturile exterioare ale uretrei și vaginului. Uneori oamenii confundă vulva cu vaginul – cel mai ușor mod de a memoriza este că vulva este ceea ce vedeți atunci când vă observați regiunea intimă cu o oglindă. Vaginul este situat în interiorul corpului și unicul mod de a-l examina complet este cu un speculum, ceea ce face un ginecolog în timpul unui examen medical sau a unui test Papanicolau.

Deschizătura vaginală este ascunsă de două perechi de labii – majore și minore. Acestea sunt labiile externe ale vulvei, care protejează vaginul de infecții și care, de asemenea, oferă stimulare în timpul actului sexual. Ele sunt foarte sensibile. Labiile ascund clitorisul. Acest țesut moale de mărimea unui bob de mazăre este, probabil, cea mai sensibilă parte a corpului feminin. Stimularea clitorisului provoacă excitație și poate duce la orgasm, transformând clitorisul într-un organ foarte important pentru plăcerea sexuală. Atunci când sunt excitate, clitorisul (și labiile) se pot extinde datorită circulației sporite a sângelui spre regiunea genitală. Acest lucru este normal.

Deschizătura uretrei se află direct sub clitoris. Urina, venind din vezică, trece prin uretră și se elimină prin această deschizătură. Deschizătura însăși este închisă de un mușchi circular, care ne permite să ținem urina în ea până ne ducem la baie. Uneori acest mușchi poate slăbi, cauzând incontinența urinară.

vagina1

„Este important de a memoriza că aspectul zonei noastre intime este foarte individual – organele genitale pot să difere în formă, dimensiuni, culoare, textură și în aspectul general de la o persoană la alta.”

Vaginul

Deschizătura vaginală se află sub uretră. Aceasta este cea prin care sângele menstrual se elimină din corp și în care sunt introduse tampoanele, supozitoarele și cremele vaginale. În timpul sexului, ea este aceea în care penisul penetrează vaginul. Interiorul vaginului este acoperit cu un țesut moale, care variază în textură și umezeală, în dependență de factorii specifici, precum excitația sexuală, sarcina, boala, alăptarea, menstruația și menopauza. Acest țesut moale conține numeroase glande, care secretă sau elimină lichid vaginal, care este necesar pentru lubrifiere și protecție contra infecțiilor. Vaginul posedă o elasticitate uimitoare și se întinde destul pentru a deveni canalul de naștere pentru ca fătul să fie eliberat din uter, cunoscut, de asemenea, drept matcă.

vagina1

În apropierea deschizăturii vaginale este situată o membrană subțire, numită himen. Această membrană poate fi ruptă prima dată când are loc actul sexual, uneori cauzând sângerări ușoare. Ea poate fi, de asemena, ruptă de exerciții, sport și examen intern.

Vaginul și alte organe reproductive sunt menținute pe loc de mușchii zonei pelviene. Acești mușchi previn prolapsul și incontinența și pot fi fortificați cu ajutorul exercițiilor pentru zona pelviană, cunoscute, de asemenea, drept exercițiile Kegel.

Celălalt capăt al vaginului este unit de cervix sau de gâtul uterului. Cervixul are o deschizătură foarte mică, care ajută la prevenirea pătrunderii în uter a orice corp străin. Cervixul se extinde enorm în timpul nașterii pentru a-i permite fătului să treacă din uter prin vagin și în lumea exterioară.