Skip to content

Senzația de arsură în vagin

Fiecare femeie simte disconforturi vaginale la unele etape din viața sa. Cele mai frecvente simptome includ eliminările, mirosul, mâncărimea, durerea și arsura vaginală. Aceste simptome pot afecta serios calitatea vieții. Viața amoroasă poate fi afectată în mod special, deoarece sexul poate deveni foarte neconfortabil și chiar dureros.

O senzație de arsură în zona intimă este, de obicei, un semn de iritație sau de infecție. Ea poate fi cauzată de:

  • Vaginoza bacterială
  • Afta (cunoscută, de asemenea, drept candidoză)
  • Detergenții puternici, loțiunile, spray-urile vaginale, băile cu spumă etc. Aceste tipuri de produse conțin deseori iritanți și alergeni, care pot cauza o senzație de arsură la scurt timp după aplicare.
  • Menopauza. Absența estrogenului cauzează subțierea și reducerea țesutului vaginal și pierderea lubrifierii necesare pentru un act sexual fără durere. Aceasta poate cauza fricțiune și inflamație, deoarece țesutul nu este atât de elastic și gros, precum ar fi fost în cazul unor nivele de estrogen mai ridicate.
  • Absența igienei, la fel ca și spălarea exagerată pot prejudicia stratul protector al pielii și „deschide ușa” pentru microbi, iritanți și alergeni. Utilizarea regulată a săpunului sau a detergenților puternici poate elimina bariera de suprafață a pielii, cauzând inflamația și iritația.
  • Schimbările în valoarea pH a vaginului. Acestea pot fi cauzate de numeroși factori, inclusiv boala, medicamentele, săpunurile și detergenții aspri.
  • Antibioticele și antimicoticele
  • Diabetul
  • Lenjeria sintetică și îmbrăcămintea strâmtă
  • Iritația cauzată de prezervative, spermicide, lubrifianți și chiar spermă.

„O senzație de arsură în zona intimă este, de obicei, un semn de iritație sau de infecție.”

Ce este de făcut dacă simțiți o arsură vaginală?

Dacă suspectați că arsura poate fi legată de un produs pe care l-ați utilizat recent, clătiți zona cu apă din abundență cât mai repede posibil, pentru a elimina resturile și a reduce efectul. După aceasta, utilizați un produs natural, calmant sau un gel vaginal cu prebiotice pentru a ajuta bacteriile benefice să se recupereze și pentru a oferi o oarecare ușurare imediată. Pentru a preveni asemenea tipuri de probleme, alegeți produse naturale, care nu conțin chimicale, parfumuri sau coloranți aspri.

Dacă alte simptome apar, precum eliminările, mirosul, mâncărimea sau durerea, este posibil că suferiți de o infecție. Verificați cu doctorul Dvs., dacă este cazul. Există tratamente benefice, foarte eficiente, non-antibiotice, non-antimicotice disponibile pentru vaginoza bacterială, candidoza și alte dezechilibre microbiene.

Dacă simțiți o arsură vaginală cauzată de uscare, rugați-l pe ginecologul Dvs. să găsească o soluție corespunzătoare. Opțiunile Dvs. includ creme pe bază de estrogen, soluții hidratante și lubrifianți vaginali. Principala diferență dintre soluțiile hidratante și lubrifianți constă în aceea că primul grup de produse sunt destinate să vă ofere o ușurare pe un termen mai lung. Aceasta este ideal dacă uscarea vaginală cauzează disconfort atunci când vă antrenați sau mergeți. Lubrifianții sunt utilizați înaintea actului sexual și vor oferi o ușurare pe termen scurt, care va ajuta ca sexul să devină mai plăcut și mai puțin dureros.

Atunci când apare iritația și inflamația, oferiți-i vaginului câtva timp pentru tratare și evitați actul sexual până când simptomele vor dispărea complet. Rezistați tentației de a scărpina zona afectată, deoarece aceasta doar va înrăutăți lucrurile, cauzând inflamație și durere.