Skip to content

5 cele mai intalnite tipuri de discomfort vaginal

Fiecare femeie se va confrunta cu disconfort vaginal intr-un anumit moment al vietii ei. Acesta pot varia de la blande pana la pur si simplu suparatoare, pana la cele ce pot afecta calitatea vietii femeii sau viata ei sexuala. Cele mai intalnite 5 tipuri de discomfort vaginal sunt mancarimea, usturimea, uscaciunea vaginala, scurgerea, cateodata combinata cu miros neplacut, si iritatie sau durere in timpul sau dupa actul sexual. Cauza acestor simptome nu este tot timpul bine definita sau usor de diagnosticat, si este important sa-ti consulti doctorul sau ginecologul in cazul in care te confrunti cu unul sau mai multe din aceste tipuri de disconfort.

Mancarime vaginala

Mancarimea vaginala poate fi cauzata de infectii, precum candidoza, vaginoza bacteriana sau boli cu transmitere sexuala. Poate fi cauzata, de asemenea, de o reactie alergica sau iritanta la unele substante precum parfumuri, sapunuri sau emolienti. Alte cauze includ purtarea de lenjerie sintetica, epilatul cu lama/ceara, frecarea datorita exercitiilor fizice sau uscaciunea vaginala. Majoritatea infectiilor pot fi recunoascute prin prezenta unei scurgeri caracteristice. Pentru a detecta cauza disconfortului, incearca sa indepartezi toti potentialii alergeni din regiunea intima: nu folosi sapun sau parfumuri, evita tampoanele, tampoane zilnice sau hartie igienica parfumate, inceteaza sa folosesti balsam de rufe pentru lenjeria ta intima, inceteaza sa te razi sau sa te epilezi cu ceara o perioada de timp, foloseste pantaloni facuti din material care iti lasa pielea sa respire. Daca problema persista, contacteaza medicul.

Usturimea vaginala

Senzatia de usturime in zona vaginala este, de obicei, cauzata de o iritatie a pielii ca o consecinta a mancarimii sau scarpinarii, sau datorita unei infectii a vaginului sau uretrei. Acest simptom poate aparea brusc sau peste cateva saptamani. Este important sa iti contactezi medicul care iti va analiza istoricul medical si iti va face o examinare vaginala pentru a-ti furniza tratamentul corect. In cazul unei cauze infectioase, tratamentul va include, adesea, antibiotice sau antimicotice. E posibil sa dureze cateva zile pentru ca tratamentul sa aiba efect, astfel ca este o idee buna sa folosesti produse ce calmeaza pielea si reduce mancarimea si iritatia. Aceste produse pot fi cumparate, de obicei, fara prescriptie medicala sub forma de spray-uri sau geluri.

Uscaciunea vaginala

Uscaciunea vaginala este, de obicei, asociata menopauzei, desi femeile de toate varstele pot suferi de asta. Simptomele ei includ mancarime, usturime, durere in timpul actului sexual si inflamatie in zona intima. Desi simptomele pot semana cu alte tipuri de disconfort vaginale, lipsa scurgerii anormala este principala diferenta. Depinzand de cauza, uscaciunea vaginala poate fi tratata cu tratament hormonal sau non-hormonal, local sau oral. Cremele hidratante non-hormonale furnizeaza calmare rapida si efectul lor poate dura pentru cateva zile. Lubrifiantii vaginali, pe de alta parte, pot oferi o solutie rapida in cazul sexului dureros.

Scurgere sau miros neplacut

Scurgerea vaginala este fluidul corporal care ajuta vaginul sa-si mentina flora vaginala, ofera lubrifiere in timpul actului sexual si protectie pentru tesutul zonei intime. Aspectul sau se schimba in timpul ciclului menstrual si in diferite stadii ale vietii. In orice caz, scurgerea anormala-precum alba, subtire sau faramicioasa, sau gri, subtire sau cu un miros de peste reprezinta un semn al infectiei vaginale (vaginoza bacteriana sau cadidoza). Schimbari anormale in scurgere poate fi, de asemenea, un semn al unei boli cu transmitere sexuala sau alte cazuri medicale serioase. Asadar, daca observi schimbari anormale in scurgerea ta, contacteaza-ti doctorul sau ginecologul.

Iritatie sau durere in timpul actului sexual

In circumstante normale, actul sexual ar trebui sa fie nedureros. Iritatia si durerea in timpul sau dupa actul sexual poate fi cauzat de un numar mare de factori. Cele mai intalnite cauze sunt uscaciunea vaginala, infectiile vaginale sau alergenii, dar, in unele cazuri, durerea poate fi asociata unor probleme mai serioase ( de exemplu: nasterea) ,trauma psihologica sau chiar cancer. Daca te confrunti cu durere vaginala de orice fel, este important sa vorbesti cu doctorul tau, sa gasesti cauza si sa incepi tratamentul adecvat.

„Cele mai intalnite 5 tipuri de disconfort vaginal sunt mancarimea, usturimea, uscaciunea vaginala, scurgere, cateodata combinata cu un miros neplacut, si iritatie si durere in timpul actului sexual.”