Skip to content

Diferenta intre vaginoza bacteriana si candidoza

Vaginoza bacteriana si candidoza vaginala sunt cele mai obisnuite probleme vaginale. Pentru mult timp, candida a fost inteleasa mai bine si tratata mai usor decat vaginoza bacteriana, lucru care a condus la o conceptie gresita ca orice scurgere, mancarime sau durere in zona intima este cauzata de candidoza.

Astazi, este stiut faptul ca vaginoza bacteriana este la fel de cunoscuta precum candidoza, apare la una din 3 femei, si este tratata intr-un mod total diferit fata de candidoza. Pentru a tine un tratament adecvat, femeia trebuie sa stie ,in primul rand,cu care din cele doua probleme se confrunta.

VB versus Candidoza

BV-VS-Yeast-Infographic

Simptome diferite

Atat vaginoza bacteriana (BV) , cat si candidoza sunt caracterizate printr-o scurgere anormala, insa aspectul ei este diferit. In timp ce BV, in general, cauzeaza o scurgere subtire, apoasa, albicioasa sau de culoare gri cu un miros de peste, candidoza este cunoscuta ca avand o scurgere branzoasa, cu un miros usor de drojdie.

Femeile care au candida, sufera de mancarime foarte intensa si iritatie, si mai rar de durere in timpul actului sexual sau urinarii. Vulva este rozalie sau rosie, cateodata cu unele dungi albe ce nu pot fi indepartate. In timp ce iritatia si durerea apar, de obicei, si la vaginoza bacteriana, mancarimea este intalnita mai rar. PH-ul mediului vaginal este, de asemenea, diferit in vaginoza bacteriana si candidoza. In timp ce pH-ul normal este acid, in BV devine mai alcalin, in timp ce candida nu are un efect asupra aciditatii mediului vaginal. Acesta diferenta este baza pentru cele mai neobisnuite teste pentru infectiile vaginale.

Auto-diagnosticare

Nici una din aceste probleme nu sunt considerate o infectie, ci mai degraba o perturbare a florei vaginale. In orice caz, diferentele intre vaginoza bacteriana si candidoza nu sunt intotdeauna clare, si, cateodata, pot fi confundate cu simptome ale altor probleme mai serioase, asadar este intotdauna o idee buna sa vorbesti cu doctorul sau ginecologul tau.

„Atat vaginoza bacteriana, cat si candidoza sunt caracterizate de o scurgere anormala, insa aspectul acesteia este diferit.”

Tratamente diferite

Vaginoza bacteriana poate fi tratata cu antibiotic, precum metronidazol sau cu produse naturale si prebiotice care ar restabili echilibrul florei vaginale. Vaginozele bacteriene tratate cu antibiotice au un impact mai mare asupra microflorei vaginale, cat si afecteaza bacteriile bune (lactobacilli), si antibioticele pot, de asemenea, avea si efecte secundare. Ca rezultat, este o rata mare de recurenta cand BV este tratata cu antibiotic.

Produsele naturale sunt mai indicate pentru a restabili flora vaginala, in loc sa o distruga omorand atat bacteriile patogene (daunatoare), cat si cele bune. In mod asemanator, candidoza poate fi tratata cu antimicotice, sau cu un produs ce restabileste echilibrul vaginal si stimuleaza lactobabilii in vagin. In cazul in care alegi sa folosesti un produs luat fara prescriptie medicala, este recomandat sa iti consulti medicul cand simptomele persista.