Skip to content

Igiea intima-mai putin inseamna mai bine

Probabil ai auzit ca igiena intima neadecvata poate cauza mai multe probleme decat lipsa totala a igienei. Poate suna exagerat, dar este absolut adevarat. Obiceiurile igienice nepotrivite pot fi in detrimentul sanatatii tale vaginale. Astfel, ai grija sa intelegi si sa urmezi principiile de baza ce determina igiena intima adecvata.

Nu este o situatie rara ca femeile isi fac rau sanatatii lor intime prin simplul fapt ca gandesc ca igiena intima adecvata este bazata pe regula “cu cat e mai mult, cu atat e mai bine”. Arunca o privire la “de ce mai putin inseamna mai bine” cand vine vorba sa ai grija de partile tale intime.

Mecanisme protectoare ale corpului nostru

Corpul uman este creat sa fie in echilibru. Intregul nostru corp este conectat, creand un mecanism complex bazat pe principii precise si delicate de a mentine echilibrul pentru a functiona eficient si a te mentine sanatoasa. Acesta este motivul pentru care vaginul este gazda unor milioane de bacterii, traind linistite in echilibrul perfect, fara a cauza vreo problema.

Acest lucru se intampla pana proportia de bacterii bune este compromisa. Odata ce bacteriile bune sunt reduse ca numar, bacteriile rele vor prelua controlul si vor incepe sa se dezvolte din abundenta. Cresterea excesiva a bacteriilor rele duce la infectii precum vaginoza bacteriana care manifesta simptome inconfortabile precum scurgere, miros de peste, usturime, mancarime si iritatie. Pentru a opri infectia, ar trebui sa inversam procesul – sa reducem numarul bacteriilor rele si sa stimulam cresterea bacteriilor bune.

„Este important sa tii minte faptul ca pielea care acopera zona intima este subtire si foarte delicate. Orice tratament dur, precum spalatul excesiv, frecatul sau detergentul puternic pot cauza iritatie sau infectie.”

Cand vine vorba de rolul protector al pielii, este important sa intelegem structura pielii si cum poate fi ea vatamata. Suprafata pielii noastre este acoperita cu o bariera protectoare. Aceasta bariera este principala portita protectoare din interiorul corpului nostru impotriva iritatiei si infectiei.

Bariera protectoare poate fi usor vatamata folosind detergent dur sau sapun din plin. Aceste produse indeparteaza stratul de la suprafata, lasand pielea neprotejata si deschisa. De aceea, sa folosesti un produs neadecvat sau sa te speli prea des, iti poate afecta stratul protector si te poate expune riscului de infectie.

Ce inseamna mai exact “mai putin inseamna mai bine”?

Este important sa tii minte faptul ca pielea care acopera zona intima este subtire si foarte delicata. Orice fel de tratament dur, precum spalatul excesiv, frecatul sau detergentii puternici pot cauza iritatie sau infectie. Spala-te o data pe zi folosind apa sau un produs intim de spalat natural si bland, ce nu contine parfum sau alte potentiale substante iritante.

Usuca zona intima complet, folosind un prosop moale si curat, tamponand usor, nu frecand. Daca simti nevoia sa te cureti mai des de o data pe zi (in special in timpul ciclului menstrual, dupa exercitii sau transpirat excesiv) poti sa folosesti servetele intime fara parfum sau simplu, sa te speli folosind apa din plin.