Skip to content

Iritațiile vaginale și labiile inflamate

Iritațiile vaginale pot fi neconfortabile, dar sunt deseori dureroase, de asemenea, ceea ce vă afectează calitatea vieții. Labiile inflamate vă pot provoca agitația și incapacitatea de a ședea confortabil sau de a purta pantaloni din cauza fricțiunii. Aceată condiție este frecvent însoțită de alte simptome, precum o senzație de arsură sau mâncărime vaginală. Inflamația poate fi generalizată, implicând labiile interne și externe, sau localizată, afectând o singură parte a vulvelor.

Ce cauzează inflamarea labiilor?

Există mai multe cauze, unele dintre care sunt:

  • Iritația sau o reacție alergică. În acest caz, iritația este cel mai probabil cauzată de un produs, acesta fiind săpunul, baia cu spumă, loțiunea, deodorantul intim etc. Aceste produse conțin deseori chimicale, care irită pielea delicată a zonei intime, cauzând inflamație și durere. Acest tip de reacție poate avea loc chiar și cu produsele pe care le utilizați de ani de zile.
  • Inflamația se dezvoltă după sex? Puteți fi alergică la latexul din prezervative, la un lubrifiant sau la sperma partenerului Dvs. Inflamația se poate dezvolta, de asemenea, din cauza vânătăilor după un act sexual brutal, în special dacă nu ați utilizat un lubrifiant, iar lubrifierea naturală nu este suficientă.
  • Infecția cu candida. Labiile inflamate sunt unul din indicatorii acestei condiții. O infecție cu candida poate fi recunoscută, de obicei, prin eliminările vaginale însoțitoare dense, albe, care se aseamănă cu brânza de vaci.
  • Vaginoza bacterială. Alte simptome includ deseori eliminări subțiri, gri, cu un miros pronunțat, asemănător cu cel de pește.
  • Sarcina. În timpul sarcinii, presiunea asupra organelor reproductive și vaselor lor sangvine este sporită de greutatea fătului. Circulația este redusă, cauzând inflamație și durere în vulve.
  • Nașterea. În timpul nașterii, femeile pot suferi de deteriorarea țesuturilor, care rezultă, mai târziu, în inflamație și durere.

„Există mai multe cauze ale inflamației labiilor, unele dintre care sunt iritațiile, actul sexual și infecțiile”

Cum putem preveni inflamarea labiilor?

Evitați utilizarea produselor, care conțin detergenți puternici, chimicale aspre, parfumuri sau coloranți. Dacă simțiți iritație după aplicarea unui anumit produs, clătiți zona cu apă din abundență și cât mai repede posibil, pentru a elimina produsul și a reduce dauna. După aceasta, puteți aplica un produs calmant natural, pentru a reduce simptomele și a accelera recuperarea. Alegeți un remediu de spălare intim, care conține doar agenți de curățare delicați, de preferat naturali. Evitați orice produse, remedii de spălare și șervețele care conțin parfumuri, săpunuri alcaline, detergenți sau prezervative.

Dacă simțiți uscare vaginală, utilizați un lubrifiant în timpul actului sexual sau aplicați o soluție hidratantă vaginală zilnic, pentru un efect pe termen mai lung. În acest mod, veți obține o ușurare pe termen lung în privința uscării vaginale. Dacă iritația a avut deja loc, evitați contactul sexual până când zona se va trata, iar simptomele vor dispărea.

Dacă suferiți de o infecție cu candida sau de vaginoză bacterială, puteți dori să vizitați doctorul Dvs. pentru a obține terapia corespunzătoare. Puteți utiliza, de asemenea, un produs pe bază de prebiotice sau de terapie anti-adezivă, care va încuraja dezvoltarea bacteriilor benefice și va ajuta la reechilibrarea florei vaginale.

Evitați purtarea îmbrăcămintei strâmte, în special pe durata iritației. Asigurați-vă că lenjeria Dvs. este confecționată din material natural (bumbacul îi permite pielii să respire, pe când țesăturile sintetice pot doar să înrăutățească iritația). Încercați să dormiți fără nicio lenjerie, pentru a-i permite pielii să respire și să se restabilească în timpul nopții.

Dacă suferiți de inflamația labiilor, încercați să răcoriți zona iritată (puteți utiliza o compresă rece sau să încercați o baie de gheață). Frigul va reduce inflamația și va ușura temporar durerea.

Evitați tentația de a scărpina zona. Aceasta poate crea deteriorarea țesuturilor, iar simptomele pot deveni încă și mai neconfortabile.

Dacă inflamația durează mai mult de o săptămână, asigurați-vă să vizitați doctorul Dvs. pentru a afla cauza iritației.