Skip to content

Sunt normale eliminările mele vaginale?

Eliminările vaginale sunt normale și au mai multe scopuri importante, inclusiv curățarea și lubrifierea vaginului și contribuirea la prevenirea și lupta împotriva problemelor și infecțiilor microbiene. Verificarea eliminărilor vaginale vă poate ajuta la depistarea timpurie a problemelor și la menținerea unei bune sănătăți vaginale.

Ce este normal?

Eliminările vaginale normale sunt, de obicei, de un alb curat sau tulbure, miroase ușor acid (precum oțetul) și pot fi groase sau subțiri. Fluidele vaginale normale pot varia în textură. Ele pot fi subțiri, lipicioase și elastice, sau groase și cleioase. Puteți observa mici scimbări în textura și cantitatea eliminărilor atunci când sunteți sexual excitată, înaintea ciclului, în timpul ovulației, alăptării și al menopauzei.

Pe când este normal ca fluidele vaginale să varieze ușor, este important să înțelegeți diferențele dintre eliminările vaginale normale și anormale. Aceasta vă va ajuta să recunoașteți dacă orice schimbări în eliminările indică o problemă sau necesită investigații ulterioare.

Este important să înțelegeți diferențele dintre eliminările vaginale normale și anormale. Aceasta vă va ajuta să recunoașteți dacă orice schimbări în eliminările indică o problemă sau necesită investigații ulterioare.

Verificați-vă regulat eliminările și fiți atentă la orice schimbări

Este important să verificați eliminările vaginale și să fiți cu ochii pe orice schimbări. Următoarele schimbări pot indica o problemă:

  • Schimbarea în miros (în mod special, un miros neplăcut sau „de pește”)
  • Schimbarea în culoare (în verzui, suriu sau orice asemănător cu puroiul)
  • Schimbarea în textură (precum spumoasă sau zgrunțuroasă și groasă, precum brânza de vaci)
  • Mâncărimea, arsura, inflamarea sau înroșirea vaginală
  • Sângerările sau petele de sânge vaginale nu în timpul ciclului.

Infecțiile vaginale, precum vaginoza bacterială, candidoza reprezintă cauze frecvente ale eliminărilor vaginale anormale. Unele infecții, care pot cauza schimbări în eliminările vaginale sunt sexual transmisibile (ST), precum gonoreea. Alte infecții pot apărea cu sau fără sex, precum vaginoza bacterială sau o infecție cu candida.

„Daca observi schimbari anormale in scurgerea ta, acest lucru ar putea ar indica ceva mult mai serios.”

Simptomele acestor infecții pot fi foarte similare, însă există unele diferențe de depistat:

  • Infecțiile cu candida pot provoca eliminări opace, albe și groase, asemănătoare cu brânza de vaci. O infecție cu candida nu are, de obicei, un miros pronunțat, dar poate cauza mâncărimi și arsuri severe.
  • Vaginoza bacterială (VB) poate provoca eliminări cu un miros neplăcut, de pește. Fluidele pot fi subțiri și surii la culoare.
  • Trihomoniaza, o boală cu transmitere sexuală (BTS) frecventă, poate cauza un miros puternic. Eliminările sunt deseori de culoare galbenă spre verde și pot deveni spumoase.

Dacă considerați că suferiți de o BTS, este important să vizitați repede medicul Dvs. De asemenea, vizitați imediat medicul, dacă manifestați eliminări însoțite de febră sau durere în zonele burții/abdominală sau pelviană.