Skip to content

Cum sa previi vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana sau VB este un dezechilibru al florei vaginale. Aceasta este una din cele mai comune infectii vaginale in randul femeilor. Se crede ca vaginoza bacteriana este o boala transmisa pe cale sexuala, desi nu este cazul. VB poate aparea si la femei care nu sunt active sexual sau care au acelasi partener de ani de zile. Deasemenea , vaginoza bacteriana nu poate fi transmisa intre persoane.

Vaginoza bacteriana este o crestere a nivelului de bacterii daunatoare. Intr-un vagin sanatos, aceste bacterii daunatoare sunt tinute sub control de catre pH-ul scazut al vaginului, creat de acidul lactic produs de lactobacilii din flora vaginala sanatoasa. PH-ul vaginal poate totusi creste (aciditatea reducandu-se), de exemplu prin reducerea lactobacililor datorita tratamentului cu antibiotic, sau prin neutralizarea pH-ului scazut datorita spermei alcaline. In aceasta situatie, bacteriile daunatoare pot profita de ocazie, sa creasca si sa produca neplaceri vaginale.

Cele mai comune simptome ale VB includ schimbari in scurgeri (de multe ori acestea fiind spumoase, de culoare alba sau gri) schimbari in miros ( de obicei un puternic miros de peste), usturimi in timpul urinarii, mancarimi si iritatii in zona vaginului. Multe din aceste simptome sunt asociate cu candidoza, asa ca un diagnostic corect este important inainte de a incepe tratamentul corespunzator.

Sunt, totusi, pasi pe care ii poti urma ca sa previi vaginoza bacteriana.

„Este foarte important sa fii capabil sa recunosti simptomele vaginozei bacteriene si sa stii cand este momentul potrivit sa cauti ajutor medical.”

Ce poti sa faci ca sa previi riscul vaginozei bacteriene?

  • Educa-te – iar acest articol este primul pas in directia cea buna! Este foarte important sa recunosti simptomele vaginozei bacteriene si sa stii cand este momentul sa apelezi la ajutor profesional.
  • Fa sex protejat – limiteaza numarul de parteneri si intotdeauna foloseste masuri de protectie in timpul actului sexual.
  • Evita iritatiile in zona vaginului – asta inseamna sa eviti piscine fierbinti, spa-urile, foloseste un produs natural de igiena intima ce nu contine sapun sau substante chimice dure, si absorbante fara parfum, tampone interne. Nu uita sa iti usuci zona intima dupa ce ai facut dus, atingand usor cu un prosop moale si curat.
  • Alege lenjerie din bumbac in locul materialelor sintetice, pentru ca aceasta lasa pielea sa respire. Acest lucru face ca temperatura si umezeala sa creasca, creand mediul perfect pentru ca bacteriilr sa se dezvolte si sa infloreasca. De cate ori este posibil, dormi fara lenjerie.
  • Cativa oameni de stiinta afirma ca modul ideal de a preveni revenirea vaginozei bacteriene este de a stimula lactobacilli protectori. Aceasta refacere a florei vaginale este importanta, avand in vedere ca tratamentul cu antibiotic pentru BV distruge flora vaginala, ceea ce rezulta o rata mare de recurenta. Stimularea florei , a lactobacililor poate fi obtinuta folosind produse cu prebiotice ce sustin lactobacilii naturali. De asemenea, pot fi luate in considerare folosirea unor produse naturale care trateaza BV, dar nu afecteaza lactobacilii.