Skip to content

Uscaciunea vaginala:
cauze si tratament!

Majoritatea femeilor vor experimenta uscaciunea vaginala intr-o anumita etapa a vietii. Acest lucru poate fi inconfortabil, pentru ca poate cauza disconforturi precum mancarime, usturime si inflamatie.

De obicei, femeile asociaza uscaciunea vaginala cu menopauza. Acest lucru nu este complet adevarat, astfel incat i se poate intampla oricarei femei, la orice varsta. Este un simptom comun, oricum, in timpul menopauzei. Cu toate acestea, sunt multe alte cauze.

Cauze ale uscaciunii vaginale

Sunt multe cauze ale uscaciunii vaginale. Cel mai comun este scaderea nivelului de estrogen. Estrogen este hormonul feminin care sprijina sanatatea vaginului prin mentinerea umiditatii peretilor vaginali, precum si elasticitatea si aciditatea acestuia. In momentul in care nivelul de estrogen scade, peretii vaginului vor deveni mai putini elastici, mai fragili si mai putin lubrifiati.

O scadere a nivelului de estrogen poate avea mai multe cauze. Menopauza este una din ele, precum si sarcina si alaptarea. Iradierea, chimioterapia sau terapia cu hormoni poate, de asemenea influenta nivelul de estrogen, cauzand uscaciune vaginala.

Lubrifierea naturala a vaginului poate fi afectata, de asemenea, de unele forme de medicamente. De exemplu, cele pentru raceli sau alergii, precum si cele pentru diabet sau cresterea tensiunii.

Simptome

Uscaciunea poate fi acompaniata de alte disconforturi vaginale precum:

  • mancarime
  • intepaturi
  • durere
  • inflamatie
  • durere in timpul actului sexual

„Unul din cele mai obisnuite tratamente este acela de a creste lubrifierea naturala, fie cu geluri, fie cu lubrifianti.”

Ce poate fi facut in privinta uscaciunii vaginale?

Avand in vedere ca sunt multe alte cauze diferite, poate fi dificil in a gasi un tratament corect. Unul din cele mai obisnuite tratamente este de a creste lubrifierea vaginala atat cu geluri, cat si cu lufrifianti. Alta modalitatea de a trata uscaciunea vagianal este de a creste nivelul de estrogen.

In farmacie, poti sa gasesti produse de igiena personala, incepand cu lubrifianti obisnuiti, pana la produse ce refac umezeala naturala a vaginului tau. Ai grija sa alegi un produs cu ingrediente naturale, care iti vor ameliora simptomele si iti vor stimula lubrifierea naturala.