Skip to content

Infecții vaginale: tipuri, simptome și cauze

Infecțiile sunt cele mai comune probleme vaginale pe care le întâmpină femeile adulte. Infecțiile vaginale sunt cauzate de bacterii, viruși, fungi și organisme unicelulare (protozoare)

Multe femei nu realizează că au infecție vaginală, decât după ce sunt diagnosticate de către ginecolog, în timpul controalelor periodice.

Tipuri de infecții vaginale

Există câteva tipuri de infecții vaginale sau vaginite:

 • Vaginoza bacteriană
 • Candidoza
 • Trichomoniaza (nu este adecvată pentru auto-medicamentație)

Simptomele infecțiilor vaginale pot varia considerabil în funcție de cauza lor. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre tipul de infecții vaginale.

Vaginoza bacteriană (VB)

Vaginoza bacteriană este cea mai comună infecție vaginală. Este cauzată de bacterii dăunătoare ce copleșesc bacteriile productive ale vaginului (lactobacilii). Vaginoza bacteriană este chiar mai comună decat candidoza.

Chiar dacă este des numită infecție, vaginoza bacteriană este de fapt un dezechilibru al florei vaginale.

Poate ați mai auzit oamenii numind vaginoza bacteriană ca “Gardnerella”. Acest lucru se datorează faptului că ginecologii deseori găsesc Gardnerella vaginalis bacteria în scurgerile femeilor cu vaginoză bacteriană. Însă acesta nu este numele potrivit pentru acest tip de infecție vaginală.

Următoarele simptome ar putea indica vaginoza bacteriană.

 • Mirosul neplăcut de pește (care ar putea fi intensificat după relațiile sexuale)
 • Scurgeri vaginale subțiri care sunt gri înspre alb

Infectiile cu levuri

Infectiile cu fungi sunt cauzate cel mai frecvent de Candida albicans . Pentru majoritatea femeilor, această ciupercă este gasită în mod natural în vagin. Cu toate acestea dacă Candida albicans se multiplică prea rapid, poate ajunge să compleșească bacteria bună. Rezultatul: infectii fungice, cea mai cunoscuta fiind candidoza.

Puteți recunoaște candidoza după următoarele simptome.

 • Mâncărime;
 • Scurgeri vaginale groase și albe (des comparate cu brânza de casă);
 • Roșeață în interiorul și în jurul vaginului.

Trichomoniaza (nu este adecvată pentru auto-medicamentație)

Trichomoniaza (denumita si tricomonaza) este o boală cu transmitere sexuală cauzată de paraziții vaginali Trichomonas vaginalis. Multe dintre femeile cu Trichomoniaza nu au simptome. Cu toate astea, câteva infecții ar putea să cauzeze:

 • Scurgeri galbene spre verde, ca puroiul;
 • Un miros neplăcut;
 • Senzație arzătoare dureroasă.

O altă complicație a Trichomoniazei este faptul că le face pe femeile purtatoare să fie mai susceptibile la bolile cu transmitere sexuală. Dacă credeți că aveți Trichomoniază, consultați-vă de fiecare dată cu doctorul. Multi-Gyn nu vă poate fi de ajutor în cazul tratării Trichomoniazei.