Scurgeri vaginale excesive: e cazul să mă îngrijorez?
Vaginoza bacteriana sau BV este una din cauzele scurgerii vaginale sau mirosului neplacut, lucru ce o face pe femeie sa apeleze la ajutor medical. Aceasta situatie este din cauza dezechilibrului florei vaginale, ce rezulta din cresterea de bacteriilor rele. Pe langa simptomele inconfortabile, o BV netratata poate creste riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala precum HIV sau herpes. De asemenea, creste riscul unui avort sau nastere premature daca apare in timpul sarcinii, si femeile cu BV sunt mai predispuse sa capete o infectie dupa ce au avut parte de o procedura pelviana precum sectiunea tip C sau extirparea uterului. Acestea sunt doar cateva din motivele de ce este atat de important sa tratezi vaginoza bacteriana cu medicatia adecvata inainte de a aparea alte complicatii.
Cum este diagnosticata BV?
Nici nu este nevoie sa mai spunem, daca observi schimbari in scurgere, miros de peste, mancarime, usturime sau disconfort vaginal ar trebui sa consulti ginecologul daca problemele persista. Nu fi timida – cu cat dai mai multe informatii doctorului tau, cu atat ii va fi mai usor sa dea un diagnostic corect pentru problema.
Doctorul tau, de asemenea, iti va face o examinare pelviana, unde vor putea sa iti inspecteze vizual vaginul si cervixul. Doctorul tau va putea sa ia si mostre de pe peretii vaginului pentru a verifica la microscop anumite semne de infectie. Aceasta procedura nu este dureroasa, poate fi usor inconfortabila, asa ca ai grija sa respiri si sa te relaxezi cat de mult poti.
Un alt test pe care il poate face doctorul tau este testul mirosului – putin hidroxid de potasiu amestecat cu o mostra de scurgere. In cazul unei infectii, un miros de peste este eliberat, confirmand diagnosticul. Un alt semn care poate confirma diagnosticul este valoarea pH-ului vaginal, care este mai mare de 4.5.
Tratamentul vaginozei bacteriene
In jur de 30% din infectii trec de la sine, multumita mecanismului nostru de aparare. In orice caz, daca simptomele pe care le-am mentionat mai sus nu dispar in cateva zile, un tratament adecvat este necesar, in special in timpul sarcinii. Desi exista tratamente fara antibiotic, doctorul tau iti va prescrie cel mai probabil, antibiotic pentru a trata BV.
Cel mai intalnit tratament cu antibiotic include:
- Metronidazol* – tablete sau gel vaginal
- Clindamicina** – tablete, crema vaginala sau supozitoare vaginale
- Tinidazol – tablete
- Evita sa bei alcool in timpul tratamentului cu antibiotic si 24 de ore de la ultima pastila pentru a preveni senzatia de greata sau durere abdominala.
** Crema Clindamycin si ovulele vaginale pot subtia latexul prezervativelor si diafragmele dupa 5 zile de folosire.
In afara de efectele mentionate, antibioticele pot distruge flora vaginala, ce poate conduce la candidoza sau la infectie BV recurenta. Corecteaza-ti flora vaginala (lactobacilli) in timpul sau dupa ce iti termini tratamentul cu antibiotic, folosind prebiotice ce iti vor stimula cresterea bacteriilor bune si iti vor tine vaginul sanatos si echilibrat.
Alternativ la antibiotic este sa folosesti produse naturale, ce refac pH-ul vaginal, nu au efecte secundare, si permit bacteriilor bune sa reinstaleze echilibrul florei in mediul vaginal.
„Antibioticele sunt cel mai intalnit tratament, dar pot distruge flora vaginala, cauzand probleme recurente.”