Cauzele infectiilor vaginale
Daca te-ai confruntat cu tipuri de disconfort in zona intima precum scurgere, mancarime, usturime, durere si miros, probabil ai suferit de infectie vaginala sau vaginita. Cele mai intalnite infectii sunt vaginoza bacteriana si candidoza, ambele fiind considerate un dezechilibru in flora vaginala.
Vaginoza bacteriana poate fi recunoscuta prin usturime si durere in zona intima, si o scurgere albicioasa sau de culoare gri cu miros de peste. Candidoza este cunoscuta prin mancarime si iritatie in zona vaginala, si o scurgere albicioasa, compacta, branzoasa.
Ce cauzeaza infectia vaginala?
Dezechilibrul florei vaginale este una din cele mai intalnite infectii vaginale. Odata ce numarul bacteriilor bune ce traiesc in vagin se reduc, bacteriile rele si candida incep sa se dezvolte rapid, cauzand disconfort si infectie.
Dezechilibrul poate aparea in timpul sau dupa folosirea de antibiotice, datorita schimbarilor hormonale, dupa folosirea de produse igienice precum sapun, folosirea de sapun sau lotiuni, sau chiar dupa ce folosesti spary-uri vaginale si prezervative.
Tipuri de disconfortle vaginale pot, de asemenea, aparea din cauza iritantilor sau alergenilor prezenti in detergentii de haine sau produsele de pre-spalare pe care le folosesti, si, cateodata, chiar si din substantele chimice folosite sa coloreze hainele. Lenjeria sintetica poate, de asemenea, sa cauzeze iritatie si sa provoace cresterea infectiei, la fel ca tampoanele interne sau externe ce contin odorizant si culoare. Rezultatul poate fi o crestere a bacteriilor, rezultand vaginoza bacteriana sau candidoza. Tipuri de disconfortle pot fi, de asemenea, cauzate de infectii cu transmitere sexuala.
„Dezechilibrul din flora vaginala este unul din cele mai intalnite cauze ale infectiei vaginale.”
Impactul hormonilor
Un alt factor important care iti poate afecta sanatatea vaginala este statusul hormonal. Schimbarile de la nivel hormonal pot avea un impact in dezvoltarea infectiilor vaginale. Pot cauza, de asemenea, si alte probleme.
Nivelul de estrogen poate scadea imediat dupa menstruatie, in timpul sarcinii sau alaptarii, insa si in timpul menopauzei. Acesta reduce lubrifierea naturala a peretilor vaginali, facand vaginul sa fie uscat si predispus in timpul penetrarii. Aceasta cauzeaza durere in timpul actului sexual, inflamatie si iritatie.
Daca te confrunti cu simptome precum scurgere, miros, durere, mancarime, usturime sau iritatie, consulta furnizorul de produse de ingrijire pentru a lua tratamentul cel mai potrivit si sa previi eventualele complicatii.