Disconfortul intim extern
Este normal sa spunem ca aproape orice femeie s-a confruntat cu unele disconforturi intime externe – oricare din iritatie, mancarime vaginala, miros, umflaturi, roseata, inflamatie, sesibilitate, hemoroizi sau mici fisuri ale tesutului. Aceste probleme apar cand pielea nu are capacitatea de a rezista factorilor daunatori externi, astfel vatamarea este si mai mare.
Numerosi factori pot cauza iritatie vaginala sau vatamare a tesutului in zona intima sensibila:
- chimicale agresive si detergent
- spalatul excesiv
- produse igienice nepotrivite ce indeparteaza stratul protector de la suprafata pielii si care distrug lubrifierea naturala si expun zona intima bacteriilor rele si iritatiilor
- frecarea cauzata de imbracamintea stramta sau exercitii fizice
- sangele menstrual
- activitatea sexuala fara lubrifiere suficienta
- unele infectii
- menopauza sau alte schimbari hormonale
- efecte secundare ale unor medicamente
- constipatia
- sarcina (presiunea mare in zona intima creste riscul pentru fisuri anale si hemoroizi)
- nasterea
Cum sa previi disconforturile intime externe
Pentru a preveni aceste probleme si pentru a scadea disconfortul, daca deja te confrunti cu una din simptomele mentionate mai sus, ar trebui:
- sa ai obiceiuri de igiena sanatoase. Nu iti spala zona vaginala prea des – este suficient sa te speli doar cu apa sau sa folosesti un produs intim bland fara sapun sau detergent. Nu folosi niciodata sapun obisnuit, produse de curatat puternice sau produse ce contin chimicale puternice. Alege produse blande bazate pe ingrediente natural cu valori acide ale pH-ului. La fel si in cazul servetelelor intime – alegele-le pe cele special create pentru zona vaginala si care nu contin chimicale dure, coloranti sau parfum
- evita sa porti blugi skinny, colanti stramti, pantaloni scurti sau lenjerie sintetica pentru perioade lungi de timp. Aceste tipuri de imbracaminte pot creste temperatura in zona intima si pot cauza vatamarea suprafetei pielii, creand mediul perfect pentru dezvoltarea microbilor.
- Schimba-ti o data la 3-4 ore tamponul zilnic sau absorbantul, imediat inainte de a merge la culcare si imediat dupa ce te-ai trezit
- Foloseste hartie igienica fara parfum si coloranti. Sterge-te intotdeauna din fata in spate
- Cand iti indepartezi parul din zona intima, alege o modalitate care nu iti irita pielea. Hidrateaza pielea inainte de epilare si aplica un produs calmant pentru a preveni iritatia
- Cand te usuci, foloseste mereu un prosop moale si curat. Apasa bland in loc sa freci.
- Acorda suficient timp preludiului si foloseste un lubrifiant sau un produs pentru umezeala vaginala, in cazul in care te confrunti cu uscaciunea vaginala.
- Evita orice produs ce contine parfum, coloranti, conservanti si alti aditivi care pot irita pielea sensibila din zona vaginala.
In cazul in care te confrunti cu aceste simptome in zona intima, alege produse naturale ce amelioreaza simptomele si favorizeaza vindecarea zonei afectate.