Prevenirea disconforturilor vaginale
Disconforturile vaginale pot fi foarte neplacute, afectandu-ti viata sexuala si calitatea vietii, in general. Pentru majoritatea tipurilor de disconfort disconfort, cauza exacta poate fi dificil de a fi determinat. Unele femei sunt mai predispuse sa dezvolte disconfort fata de alte femei. Mai jos sunt cateva instructiuni despre cum poti sa previi disconfortul vaginal, insa ele nu sunt garantate.
Igiena
Igiena vaginala poate contribui la preventia discomfortului vaginal. In special obiceiurile igienei neadecvate pot cauza mai multe neplaceri decat lipsei igienei.Acest lucru se datoreaza efectului agresiv al folosirii sapunului in exces si detergentilor. In loc sa folosesti sapun ce poate afecta folia protectoare a pielii si poate cauza iritatie, poti mai bine sa alegi un produs natural ce contine ingrediente blande ce nu vor altera valoarea pH-ului al zonei intime si nu vor indeparta suprafata protectoare a pielii. Ar trebui sa folosesti un produs pentru igiena intima doar o data pe zi-daca simti nevoia sa faci dus mai des decat o data pe zi, de exemplu dupa un antrenament sau o zi calduroasa, foloseste doar apa. In orice caz, tine minte faptul ca a-ti spala zona intima doar cu apa calduta este suficient. Cand te usuci, tamponeaza zona bland cu un prosop moale si curat. Cand calatoresti sau simti nevoia urgenta de a te improspata de cateva ori pe zi in perioada menstruatiei, poti sa folosesti servetele intime.
Cand folosesti toaleta, intotdeauna sterge-te din spate in fata-facand acest lucru invers, poate determina un transfer de bacterii de la anus la vagin, rezultand o infectie.
Comportamentul sexual
Folosind anticonceptionale te va proteja doar de a nu ramane insarcinata-aceasta modalitate este atat de importanta ca a folosi prezervativ pe tot parcursul actului sexual. Tine minte faptul ca este un risc mare de vaginoza bacteriana la femeile care schimba des partenerii.
Acorda timp suficient pentru preludiu. Acest lucru nu este doar pentru a intra in stare, dar ii permite vaginului tau sa se lubrifieze suficient pentru a evita frecarea in timpul penetrarii. Daca te confrunti cu uscaciune vaginala, foloseste o lotiune hidratanta sau lubrifiaza pentru a te bucura de act sexual fara durere si sa previi vatamarea tesutului.
Tampoane si absorbante
Absorbantele igienice sau tampoanele ar trebui sa fie schimbate la fiecare 3-4 ore pentru a evita iritatia cauzata de de contactul prelungit al sangelui menstrual cu pielea sau cu interiorul vaginului. Acelasi lucru se aplica si la protej slipuri. Desi pare a fi solutia perfecta pentru a te mentine proaspata toata ziua, tine minte ca nu iti lasa pielea sa respire, crescand sansa pentru iritatie si infectie. Daca folosesti protej slipuri in fiecare zi, ai grija sa le schimbi la cateva ore.
„In special, obiceiurile igienei pot cauza mai mult decat lipsa totala a igienei. Acest lucru se datoreaza efectului agresiv al sapunului folosit din plin si detergentilor.”
Imbracaminte
Evita sa porti imbracaminte stramta precum blugi skinny, colanti sau pantaloni scurti pentru perioade prelungite de timp. Materialele care vin stramt pe corp, in special daca nu sunt facute din material natural, cauzand frecarea, caldura si fluxul de aer redus in zona intima, lucru ce creeaza mediile perfecte pentru ca microbii sa creasca.
Aceeasi regula se aplica pentru a alege lenjeria. Opteaza pentru material natural, precum bumbac in locul celor sintetice.
Indepartearea parului
Chiar daca alegi sa il razi, sa il epilezi, sa folosesti o crema depilatoare sau orice altceva, pielea sensibila din zona intima risca sa se irite. Pentru a evita disconfortul, hidrateaza-ti pielea inainte de tratament sau aplica ulterior un produs calmant natural.
Alte ponturi
Evita zonele publice de facut baie, precum bazinele de inot, Jacuzzi etc. De asemenea, Evita sa folosesti orice produs (lotiuni, geluri de dus, sprayuri vaginale,etc) ce contine detergent puternic, chimicale, parfumuri, coloranti sau conservanti ce ar putea sa actioneze ca iritanti sau alergeni.
Ca o metoda de preventie sau cand disconfortul vaginal abia incepe sa apara, foloseste produse ce contin prebiotice. Prebioticele grabesc cresterea bacteriilor bune, ajutand sa mentii echilibrul florei vaginale.